Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Stortingspresidenten i paneldebatt med Oksana Syroyid, visepresident i det ukrainske parlamentet, Ostap Semerak, ukrainsk parlamentariker og Kaja Kallas, estisk medlem av EP. Foto: Stortinget.

Stortingspresidenten i paneldebatt med Oksana Syroyid, visepresident i det ukrainske parlamentet, Ostap Semerak, ukrainsk parlamentariker og Kaja Kallas, estisk medlem av EP. Foto: Stortinget.

Stortingspresidenten i Europaparlamentet

– Samarbeidet mellom Stortinget og Europaparlamentet er i en svært god utvikling, noe vår deltakelse på Ukraina-uken er et uttrykk for, sier Olemic Thommessen.

Stortingspresident Olemic Thommessen besøkte Europaparlamentet i Brussel tirsdag 1. mars. Under besøket deltok Thommessen på Europaparlamentets Ukraina-uke, der han holdt innlegg for sentrale ukrainske parlamentarikere, og hadde møter med både presidenten for Europaparlamentet, Martin Schulz, og med presidenten for den ukrainske Radaen, Volodymyr Groysman.

– Hvis dere kan fortsette å bære ansvaret som befolkningen ga dere i parlamentsvalget etter Maidan, så hjelp regjeringen med å finne løsninger. Hvis dere ikke er i stand til det, så skriv ut nyvalg, påpekte Thommessen i en debatt med ukrainske parlamentarikere om den politiske uroen i Kiyv.

Juri Lutsenko, parlamentarisk leder for det største partiet i Radaen, kommenterte til Thommessen at Ukraina-uken er viktig fordi den synliggjør Ukraina i EU. Samtidig sender den et viktig signal hjem til Ukraina om at ledende ukrainske politikere fra alle partier nå arbeider i felleskap om landets reformprogram.

Ukraina-uken er et kapasitetsbyggende initiativ overfor det ukrainske parlamentet som innleder Europaparlamentets formelle samarbeidsprogram med Radaen. 60 sentrale ukrainske parlamentarikere deltok på det tre dager lange arrangementet. Thommesen innledet under to seminarer om reformprosessen og om etiske retningslinjer for parlamentarikere.

Møte med Schulz

Stortinspresident Olemic Thommessen og Europaparlamentets president Martin Schulz. Foto: Europaparlamentet.

Stortingspresidentens møte med Europaparlamentets president, Martin Schulz, dreide seg om forholdet mellom Stortinget og Europaparlamentet, migrasjonsutfordringer og partnerskapet mellom Norge og EU.

– Norge er avhengig av Europa og det er derfor viktig for Stortinget og Norge å bidra til den demokratiske utviklingen i Europa, og særlig EUs østlige partnerland, sa Thommessen i møtet.

Schulz vektla at interessefellesskapet og partnerskapet mellom EU og Norge er svært viktig i en periode med politiske utfordringer for unionen. Han understreket at Norge er en foretrukken samarbeidspartner for EU, og takket ja til å komme til Norge for å bidra til den norske debatten om Europa.

– Det nordisk-baltiske initiativet for kapasitetsbygging av det ukrainske parlamentet er et viktig tiltak. Norge og EU deler syn på sentrale europeiske utfordringer og det er derfor viktig at vi inkluderer Norge så mye som mulig, uttalte Schulz.

Møte med den ukrainske parlamentspresidenten

Thommessen møtte også den ukrainske parlamentspresidenten, Volodymyr Groysman. De hadde samtaler om videreutvikling av Stortingets kapasitetsbygging av den ukrainske Radaen. De to presidentene diskuterte særlig tiltak for å fremme parlamentets rolle med å kontrollere den utøvende myndighet, noe Stortinget har gode rutiner for og lang erfaring med.

Sist oppdatert: 01.03.2016 20:14
: