Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Ukrainas president Petro Porosjenko og stortingspresident Olemic Thommessen. Foto: Markiv Mykhailo/the Presidential Administration of Ukraine.

Til kamp mot korrupsjonen

Kampen mot korrupsjon var hovedtema for de nordisk-baltiske parlamentspresidentenes andre dag i Kiev. 

Tirsdag 2. februar vedtok det ukrainske parlamentet, Radaen, en grunnlovsendring som knesetter domstolenes selvstendighet. Dette var naturlig nok tema da de nordisk-baltiske parlamentspresidentene møtte president Petro Porosjenko på sin andre dag i Kiev.

I tillegg var en rekke andre temaer:

– Møtet med Porosjenko var godt og interessant. Han ga grundige vurderinger av sikkerhetssituasjonen, de pågående reformprogrammene og sine tanker om hvordan han vil styrke kontakten med EU, som blant annet arrangerer en egen Ukraina-uke i Europaparlamentet i slutten av februar. Her er anti-korrupsjonsarbeidet et viktig grunnlag, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

Mange utfordringer

Samtidig gjorde møtet med den ferske lederen for Ukrainas nasjonale antikorrupsjonsbyrå, National Anti-Corruption Bureau of Ukraine (NABU), Artem Sytnyk, inntrykk. Byrået ble startet opp i desember 2015, og er i full gang med å etablere seg.

Under møtet spurte Thommessen om han kunne beskrive de største utfordringene organisasjonen har på dette tidspunktet.

– Folk har ventet så lenge på at noe skal bli gjort, så utålmodigheten er stor. Tid er derfor en utfordring. Etter kun kort tid spør for eksempel journalister om hvor mange vi har sendt i fengsel, forteller Sytnyk.

Andre utfordringer, forteller han, er den generelle mangelen på tillit i befolkningen.  De blir dessuten utsatt for informasjonsangrep av medieeiere som motarbeider anti-korrupsjonarbeidet.  Finansiering er en annen utfordring. Her er imidlertid internasjonale partnere kommet på banen. Deriblant Verdensbanken.

– I tillegg har vi utfordringer med å få tilgang til databaser for å få ut informasjonen vi trenger.

Møtte sivilsamfunnet

Olemic Thommessen i samtale med representanter for sivilt samfunn, som deltar aktivt i kampen mot korrupsjon. Foto: Stortinget.

Thommessen og de andre parlamentspresidentene fikk møte en rekke representanter for sammenslutningen tirsdag. Blant annet Reanimation Package of Reforms, som består av aktivister, journalister, eksperter, forskere og menneskerettighetsforkjempere, som jobber for å få bidra til å få gjennomført reformer i Ukraina.  Her var også korrupsjon og tillit et viktig tema. De fortalte blant annet at kun åtte prosent av befolkningen har tillit til domstolene i dag.

Thommessen stilte spørsmål om hvilke initiativ de tar for å motvirke at mediene eies av noen få private interesser, som manipulerer det offentlige ordskiftet.

– I dag er den offentlige samtale begrenset. Det ønsket jeg å utfordre dem på. En forutsetning for et demokrati er en åpen, offentlig samtale, sier Thommessen. 

Dagen ble avsluttet i et nyopprettet felles hus, House of Free People, for en rekke frivillige organisasjoner, som alle engasjerer seg i de lidelsene befolkningen i krigsområdene utsettes for. På ulikt vist hjelper de folk som har flyktet fra krisen.

Se også

Bilder fra stortingspresidentens besøk i Ukraina.
Må vise resultater for folket.

Sist oppdatert: 02.02.2016 22:23
: