Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Den ukrainske delegasjonen og stortingspresident Olemic Thommessen i Eidsvollgalleriet. Foto: Stortinget/Morten Brakestad.

Ukrainske parlamentarikere møtte stortingspresidenten

Ni ukrainske parlamentarikere besøker Stortinget 16.–19. november. I møte med stortingspresidenten var de særlig opptatt av Stortingets kontrollfunksjon. 

Se flere bilder fra besøket på Flickr.

– Gjestene viste stor interesse for Stortingets oppgaver, sier stortingspresident Olemic Thommessen etter møtet med de ukrainske parlamentarikerne. Han forteller at det var særlig Stortingets kontrollfunksjon de hadde spørsmål om.

I møtet var ukrainerne også opptatt av partifordelingen i komiteene og hvordan komiteene på Stortinget jobber.

– God start

Thommessen startet møtet med å si at Stortinget ønsker å støtte opp under reformarbeidet. Han snakket også om hvordan det norske parlamentariske systemet fungerer, og om hvor viktig det er med gode demokratiske prosesser. Videre understreket han at maktfordelingsprinsippet ligger til grunn for det norske demokratiet, og formidlet parlamentets helt grunnleggende betydning i dette.

Stortingspresidenten sa også at man må ha respekt for at det er en langsom og krevende prosess å bygge et demokrati.

Bakgrunnen for besøket fra Ukraina er det nordisk-baltiske initiativet overfor Ukraina, som stortingspresident Olemic Thommessen har stått i bresjen for. Formålet med studiebesøket er å bidra til utviklingen av et velfungerende ukrainske parlament.

– Møtet var en god start på noe jeg håper blir et fruktbart studiebesøk for ukrainerne og et fortsatt godt samarbeid mellom våre parlamenter, sier Thommessen.

På jakt etter erfaringer

– Vi håper å finne erfaringer i Norge, som kan være nyttige for oss når vi nå skal gjennomføre reformer i parlamentet, sa lederen for delegasjonen, Olena Masorina fra partiet Folkefronten, etter møtet. Hun fortalte at følgende saker er spesielt høyt på agendaen i det ukrainske parlamentet for tiden: sikkerhet, europeisk integrering og kampen mot korrupsjon.

Møtet med stortingspresidenten er det første av en rekke møter ukrainerne har på agendaen under sitt besøk til Stortinget. Tirsdag skal de blant annet møte representanter fra kontroll- og konstitusjonskomiteen, utenriks- og forsvarskomiteen, presselosjen og Miljøpartiet de grønne. Onsdag står blant annet møter med sivilombudsmannen, EOS-utvalget og Riksrevisjonen på dagsordenen.

Les også

Ukrainske parlamentarikere til Stortinget

Sist oppdatert: 16.11.2015 17:02
: