Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Medlemmer i utenriks-og forsvarskomiteen sammen med svenske parlamentarikere og medarbeidere i WHO og Gavi. Foto: Stortinget.

Utenriks- og forsvarskomiteen i Mosambik

Fem medlemmer av utenriks- og forsvarskomiteen besøkte Mosambik 11.-14. oktober, sammen med vaksinealliansen Gavi. 

Stortingsrepresentantene reiste sammen med Gavi og et helseteam fra det lokale helsesenteret i byen Magude ut til det lille stedet De Bobe. Under et tre ved den lokale barneskolen ventet en stor gruppe kvinner og barn på helsearbeiderne.

Informasjonsmøte i Mosambik

Dr. Helga Guambe informerer de fremmøtte kvinnene om tilbudet fra helsearbeiderne som besøker landsbyen denne formiddagen. I tillegg til vaksinasjon og veiing av barn kan de få en enkel helsesjekk. De som ønsker får informasjon om familieplanlegging og tilbud om prevensjonsmidler. Helga Guambe er den eneste legen på helsesenteret i Magube. I Mosambik er det i gjennomsnitt én lege per 21.000 innbyggere. Foto: Stortinget

– Det gjorde sterkt inntrykk å møte mødrene som kom med de små barna sine, og være med da de fikk sine vaksiner. For barna kan det bety forskjellen på liv og død, sier komiteleder Anniken Huitfeldt.

Naira (6 mnd.) vaksineres mot rotavirus – en vaksine som beskytter mot diare. På forhånd er hun veid i vekten som henger i treet i bakgrunnen. Vekt og vaksine noteres i det gule helsekortet. For at kvaliteten på vaksinene skal være intakt må de oppbevares kjølig. Bak bordet sees den grå kjøleboksen der vaksinene oppbevares inntil de skal gis. Foto: Stortinget

– Dette er bistand som virker - vaksinasjon av barn er blant de aller mest effektive helsetiltakene som finnes. Gavi har siden starten for 15 år siden bidratt til vaksinasjon av 500 millioner barn, og på den måten reddet syv millioner liv. Norges solide støtte til Gavi er vel anvendte bistandskroner, fortsetter Huitfeldt.

Norge bidrar hvert år med store summer til Gavis arbeid, og har helt siden opprettelsen i år 2000 hatt en aktiv rolle i vaksinealliansens arbeid. Gavi ønsket å gi parlamentarikere fra de nordiske landene førstehånds innblikk i arbeidet med å vaksinere barn, og la til rette for et besøk til Mosambik. Der fikk parlamentarikerne se hvordan Gavi samarbeider med de fattigste landene for å bidra til at alle barn får livsviktige vaksiner.

Verdens helseorganisasjon (WHO) er en viktig samarbeidspartner i vaksinearbeidet i Mosambik. Dr. Hilde De Graeve leder WHOs kontor. Hun orienterte gruppen om utfordringer men også positive trender i Mosambik, der barnedødeligheten er kraftig redusert de siste 20 årene. Bakerst fra venstre: Kåre Simensen, Liv Signe Navarsete, Maria Andersson Willner (svensk parlamentariker), Anniken Huitfeldt, Sotiris Delis (svensk parlamentariker), en medarbeider i WHO, Hilde De Graeve (WHO), Elin Agdestein, Sylvi Graham og en medarbeider fra Unicef. Foran: ansatte i WHO og Gavi. Foto: Stortinget.

I hovedstaden Maputo møtte stortingsrepresentantene Gavis samarbeidspartnere i helsedepartementet, Verdens helseorganisasjon og UNICEF, og fikk et godt innblikk i de utfordringene Mosambik har på helseområdet. De møtte også kolleger i parlamentet fra helse- og sosialkomiteen og menneskerettighetskomiteen. Disse understreket viktigheten av at både giverland og organisasjoner som Gavi har god dialog med parlamentet, i tillegg til å samarbeide med regjeringssiden i landet.

Fra utenriks- og forsvarskomiteen deltok komiteleder Anniken Huitfeldt (A), Kåre Simensen (A), Sylvi Graham (H), Elin Agdestein (H) og Liv Signe Navarsete (SP).

Sist oppdatert: 19.10.2015 08:49
: