Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Velkomstklasse 1 ved Holtan ungdomsskole ville mer enn gjerne ha et klassebilde med stortingspresident Olemic Thommessen og ordfører i Horten kommune, Are Karlsen. Foto: Stortinget.

Viktig arbeid for demokratiet

Arbeid mot ekstremisme og for inkludering var på agendaen da stortingspresident Olemic Thommessen besøkte Vestfold.

– Det vi alle kan gjøre, er å se mennesker. Hvis vi ser folk endre holdninger eller adferd bør vi ta en prat med dem og spørre hva som skjer, sa Faten Mahdi Al-Hussaini til en fullsatt gymsal på Horten videregående skole tirsdag 20. april.

Hun er en av grunnleggerne av JustUnity, en organisasjon som ble stiftet i fjor og som har som formål å forebygge radikalisering og ekstremisme.

Direkte møter med ungdom på videregående skoler er en av metodene.

En fullsatt gymsal på Horten videregående skole ventet på å få høre stemmene til JustUnitys representanter: Yousef Assidiq, (i midten) Faten Mahdi Al-Hussaini (foran) og Siri Seim Sønstelie (bak). F.v.: Stortingspresident Olemic Thommessen og fylkesordfører Are Hogsnes. F.h.: sogneprest Carl-Ove Fæster og ordfører i Horten kommune, Are Karlsen. Foto: Stortinget.

Stortingspresidenten på Vestfold-besøk

I salen satt stortingspresident Olemic Thommessen, som var på besøk i Vestfold denne dagen – blant annet for å overvære JustUnitys seanse på Horten videregående skole. Han møtte initiativtakerne til organisasjonen i fjor vår.

– Det var spennende å oppleve hvordan JustUnity jobber i praksis. Vi møtte et lydhørt publikum, og jeg tror budskapet nådde frem, sier Thommessen i etterkant.

Fra scenen fikk elevene, i tillegg til Fatens historie, høre historiene til Yosef Bartho Assidiq, tidligere ekstremist og Siri Seim Sønstelie, overlevende etter Utøya. Alle tre fortalte om bakgrunnen for sitt engasjement mot ekstremisme.

Thommessen ønsker, som stortingspresident, å løfte frem og skape debatt om demokratiets utfordringer, deriblant rekruttering til radikaliserte og ekstremistiske miljøer.

Mohammatagba Jabarkhel i velkomstklasse 1 ved Holtan ungdomsskole ville gjerne stille spørsmål til stortingspresidenten da han besøkte skolen tirsdag 19. april. Foto: Stortinget.

– Ekstremisme må bekjempes med mange midler. Særlig viktig er det å møte ungdom på hjemmebane. Få gjør dette med større troverdighet enn JustUnity, sier han.

Besøkte velkomstklasser

Stortingspresidenten fikk også et innblikk i Horten kommunes arbeid med inkludering.

På Holtan ungdomsskole besøkte han skolens to velkomstklasser: I den ene er elevene fast bosatt. I den andre er elevene asylsøkere, mange av dem enslige gutter.

I tillegg hadde han et møte med et mangfold av frivillige, som alle har engasjert seg for å inkludere flyktninger i lokalsamfunnet.

– Kommunen har vist en fantastisk dugnadsånd i forbindelse med flyktningkrisen, sier ordfører i Horten kommune, Are Karlsen, som fulgte stortingspresidenten gjennom store deler av dagen.

Avslutningsvis fikk stortingspresidenten et møte med innsatte og ansatte ved Bastøy fengsel i tillegg til et besøk i Borre kirke.

Sist oppdatert: 20.04.2016 12:56
: