Den canadiske parlamentspresidenten Geoff Regan fikk en omvisning i stortingssalen av stortingspresident Olemic Thommessen. Foto: Stortinget.

Den canadiske parlamentspresidenten Geoff Regan fikk en omvisning i stortingssalen av stortingspresident Olemic Thommessen. Foto: Stortinget.

75 år med norsk-canadisk samarbeid

Samarbeidet om god utvikling for innbyggerne i Arktis, oppfyllelse av internasjonale klimaforpliktelser og handel stod sentralt under den canadiske parlamentspresidentens besøk på Stortinget.

Se bilder fra besøket. Bildene kan benyttes fritt mot kreditering.

– Canada og Norge samarbeider godt bilateralt og er nære allierte i NATO. Dessuten er vi viktige handspartnere og står sammen i kampen for demokrati og menneskerettigheter, sa stortingspresident Olemic Thommessen etter møtet med sin canadiske kollega, Geoff Regan, mandag 9. januar.

Regan ble invitert til Norge av stortingspresidenten, og uttrykte at han satte stor pris på å være her.

– Det var svært gledelig å få anledning til å besøke Stortinget, og å få treffe både stortingspresidenten og komitéledere. Norges demokratiske hjerte er virkelig som en skatt å regne, midt i Oslo sentrum. Det var også svært nyttig å få anledning til å bekrefte båndene som knytter våre to nasjoner sammen, i det vi markerer 75 år med samarbeid og vennskap, sa Geoff Regan.

Partnere i Arktis

Canadas parlamentspresident Geoff Regan i møte med Eirik Sivertsen i statsrådssalen på Stortinget. Foto: Stortinget.

Det arktiske samarbeidet var et viktig tema for møtet både med stortingspresidenten og lederen for Stortingets arktiske delegasjon, Eirik Sivertsen (A). Utfordringene den globale oppvarmingen og issmeltingen skaper blant annet for den maritime sikkerheten, og god kommunikasjon i nordområdene, var blant spørsmålene som ble reist.

Tirsdag 10. januar møtte Geoff Regan medlemmer av energi- og miljøkomiteen og næringskomiteen. Både Canadas og Norges økonomier baserer seg i stor grad på råvarer. En forsvarlig og innovativ forvaltning av ressursene, og arbeidet for å oppfylle internasjonale klimaforpliktelser, er viktig for begge landene.

Ola Elvestuen (V) og Marit Arnstad (Sp) ga i møtet med Regan uttrykk for et ønske om sterkere samarbeid med Canada i internasjonale klimaforhandlinger og teknologiutvikling.

Handel og fisk

Canadas parlamentspresident Geoff Regan i møte med Gunnar Gundersen og Ove Trellevik fra næringskomiteen i statsrådsalen på Stortinget. Foto: Stortinget.

Internasjonal handel og de store handelsavtalene mellom Nord-Amerika og Europa var aktuelle temaer for næringskomiteens Gunnar Gundersen (H) og Ove Bernt Trellevik (H) i møte med den canadiske parlamentspresidenten. Våre to lands muligheter og utfordringer når det gjelder fiskeoppdrett ble også drøftet.

Regan besøkte Stortinget mandag 9. og tirsdag 10. januar 2017. Under oppholdet i Norge var han også i audiens hos Kong Harald, og møtte statsminister Erna Solberg og sametingspresident Vibeke Larsen.


Sist oppdatert: 10.01.2017 16:36