Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

A-status til menneskerettighetsinstitusjon

Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter har fått innvilget A-status av styret i Det internasjonale nettverket for nasjonale institusjoner for menneskerettigheter, GANHRI.

Petter F. Wille, direktør for Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter. Foto: Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter.

A-status gis til nasjonale menneskerettighetsinstitusjoner som fullt ut oppfyller Paris-prinsippene.

Vedtaket innebærer blant annet at den norske institusjonen får stemmerett i det internasjonale og europeiske nettverket for nasjonale institusjoner, og møte- og talerett i en rekke FN-møter og prosesser på menneskerettsområdet.

– Jeg er glad for at Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter har fått denne statusen, slik at de kan videreføre sitt viktige arbeid for å fremme og beskytte menneskerettighetene også internasjonalt, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

Vedtatt opprettet i 2014

Den nye statusen er i tråd med hva Stortinget forutsatte da det vedtok å opprette en ny nasjonal institusjon for menneskerettigheter i juni 2014. Les brevet fra Det europeiske nettverket for nasjonale menneskerettsinstitusjoner.

 «Selv om nasjonal institusjons hovedoppgaver er i Norge, er den internasjonale virksomheten en naturlig forlengelse av vårt nasjonale arbeid», skriver institusjonens direktør Petter F. Wille i et brev til Stortingets presidentskap.

Institusjonen er organisatorisk underlagt Stortinget, men er for øvrig uavhengig. Lov og instruks for institusjonen ble vedtatt av Stortinget i april 2015.

Den nasjonale institusjonens oppgaver

Den nasjonale institusjonen skal bidra til å styrke gjennomføringen av menneskerettighetene, særlig ved å:

  1. overvåke og rapportere om menneskerettighetenes stilling i Norge, herunder legge frem anbefalinger for å sikre at Norges menneskerettslige forpliktelser oppfylles,
  2. rådgi Stortinget, regjeringen, Sametinget og andre offentlige organer og private aktører om gjennomføringen av menneskerettighetene,
  3. informere om menneskerettighetene, herunder veilede enkeltpersoner om nasjonale og internasjonale klageordninger,
  4. fremme opplæring, utdanning og forskning på menneskerettighetene,
  5. legge til rette for samarbeid med relevante offentlige organer og andre aktører som arbeider med menneskerettighetene,
  6. delta i internasjonalt samarbeid for å fremme og beskytte menneskerettighetene.

Den nasjonale institusjonen skal ikke prøve enkeltsaker om krenkelse av menneskerettigheter.

Les mer i lov om Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter.

Les mer om Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter

Sist oppdatert: 29.06.2017 14:05
: