Kvinnelig toppmøte

Gunvor Eldegard møtte kvinnelige parlamentspresidenter under IPUs toppmøte i Abu Dhabi 12.–13. desember

Al-Qubaisi og Eldegard
Al-Qubaisi og Eldegard

Den inter-parlamentariske union (IPU) arrangerte sammen med De forente arabiske emiraters Federal National Council et toppmøte for kvinnelige parlamentspresidenter. 

Gunvor Eldegard leder IPUs Gender Partnership Group og var spesielt invitert til å delta på møtet. Blant deltakerne var det 34 kvinnelige parlamentspresidenter samt parlamentarikere fra 50 land.

Den første kvinnelige parlamentspresident

Vertskap for møtet var Amal Abdulla Al Qubaisi, parlamentspresident i De forente arabiske emirater. Al Qubaisi er den første kvinnelige parlamentspresident i den arabiske verden, valgt i 2015.

Østerrike var først ute med kvinnelig president for Bundesrat i 1927. I Norge var Kirsti Kolle-Grøndahl vår første, og hittil eneste, kvinnelige stortingspresident fra 1993 til 2001. I dag er det 53 kvinnelige parlamentspresidenter.

Bred agenda

Etter to dager med diskusjoner og innlegg om en rekke tema som likestilte parlamenter, vold mot kvinner, toleranse og inkluderende samfunn, klimakrise, økonomisk utvikling og fremtidige megatrender ble det vedtatt en omfattende deklarasjon.

 

 


Sist oppdatert: 16.12.2016 18:09