Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Skoleelever, regjering og opposisjon møttes til duell i det nye Stortingsspillet, tirsdag 11. oktober. Her ved Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Trond Giske (t.v.) og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Foto: Stortinget

Skoleelever, regjering og opposisjon møttes til duell i det nye Stortingsspillet, tirsdag 11. oktober. Her ved Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Trond Giske (t.v.) og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Foto: Stortinget

Prøvespilte det nye brettspillet om Stortinget

Tirsdag 11. oktober møtte videregåendeelever kunnskapsministeren til duell over det nye brettspillet Stortingsspillet.

Gjennom Stortingsspillet får skoleelever spille seg gjennom pensum. Brettspillet gir et innblikk i, og skråblikk på, norsk politikk.

– Dette var kjempegøy og veldig engasjerende, man lærer mye mer enn av læreboken, sa Nika Rafat, som går i tredje klasse på Oslo handelsgymnasium.

Tirsdag 11. oktober møtte Rafat opp på Stortinget sammen med sine medelever. Der fikk de spille mot kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og stortingsrepresentantene Trond Giske (A), Rasmus Hansson (MDG), Audun Lysbakken (SV), Trine Skei Grande (V), Henrik Asheim (H) og Anders Tyvand (KrF).

– Demokrati og medborgerskap er viktige temaer som regjeringen ønsker å prioritere i skolen. Da er det fint at Stortingsspillet kan bidra til at elever lærer mer om dette, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Spillrunden dannet opptakt til Stortingets behandling av regjeringens stortingsmelding «Fag – Fordypning – Forståelse – En fornyelse av Kunnskapsløftet», som fant sted senere samme dag.

Gis som gave til skolene

Brettspillet er en gave fra Stortinget til landets ungdomsskoler og videregående skoler, som kan vente seg spillet i posten denne høsten. Mistillits- og kabinettsspørsmål, maktfordeling samt Stortingets og regjeringens arbeidsform er noe av det elevene kan lære mer om gjennom Stortingsspillet. I spillet kjemper laget som er i opposisjon om regjeringsmakt, mens laget som er i regjering jobber for å holde på makten.

I spillrunden tirsdag 11. oktober møttes representanter fra virkelighetens opposisjon og regjering til duell. Trond Giske (A) fikk brynet seg mot kunnskapsministeren. Giske syntes Stortingsspillet var veldig morsomt, og mente spørsmålene var ganske krevende.

Spillbrettet til Stortingsspillet.

I Stortingsspillet kjemper de ulike alliansene om regjeringsmakt. Spillerne bygger sin politiske pondus gjennom å briljere blant annet i stortingskunnskap. Foto: Stortinget

– Det ligger mye læring i å forstå hvordan Stortinget fungerer, sa Giske, som også leder kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

Basert på pensum

Strategi og kunnskap står sentralt i spillet, som inneholder over 600 spørsmål hentet fra pensum i historie og samfunnsfag. Fordi spillet bygger på kompetansemålene i samfunnsfag og historie for ungdomstrinnet og videregående skole, er det et fint supplement til undervisningen i skolen. I arbeidet med å utvikle spillet har Stortinget brukt referanseklasser og -lærere aktivt.

– Barn og unge er en av Stortingets viktigste målgrupper. Stortingsspillet har som mål å formidle kunnskap og informasjon om demokratiet til denne gruppen, sier Sissel Lyngvær Ramstad i seksjon for besøk og formidling på Stortinget, seksjonen som har jobbet med å utvikle spillet.

Under spillets gang er elevene partiledere for hver sine partier og deltar i politiske allianser – enten i regjering eller i opposisjon. I alliansen må man samarbeide om å bli sterkere, og om å felle sine politiske motstandere. Kun én allianse får politisk gjennomslag og vinner Stortingsspillet ved å komme først i mål.

I løpet av oktober 2016 får alle ungdomsskoler og videregående skoler tilsendt ett eksemplar av brettspillet, men skolene kan kostnadsfritt bestille inntil fire ekstra eksemplarer – slik at hele klasser kan spille samtidig.

Les om bestilling av klassesett hos Stortinget undervisning.

Se flere bilder fra lanseringen av Stortingsspillet på Stortingets Flickr-konto

Sist oppdatert: 21.11.2022 12:22
: