Finlands parlamentspresident vil delta på seminaret på Stortinget 26. januar 2017. Foto: Stortinget.

Finlands parlamentspresident vil delta på seminaret på Stortinget 26. januar 2017. Foto: Stortinget.

Stortinget markerer Finlands 100-årsjubileum

I 2017 er det 100 år siden Finland ble en selvstendig stat. I den anledning arrangerer Stortinget et seminar om forholdet mellom Norge og Finland, torsdag 26. januar.

– I år feirer Finland 100 år som selvstendig stat. Da vi feiret Grunnloven i 2014 satte jeg stor pris på at de andre nordiske parlamentspresidentene deltok i markeringen. Finlandsseminaret er Stortingets bidrag til å feire finsk selvstendighet – en viktig begivenhet for vårt naboland, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

Les mer om Finland 100 år.

Målet med seminaret er å øke kunnskapen om Finland og å inspirere til enda tettere samarbeid, bilateralt så vel som i nordisk og europeisk sammenheng.

Både stortingspresidenten, stortingsrepresentanter og statsråder deltar på seminaret. I tillegg til et historisk tilbakeblikk på finsk-norske relasjoner, vil temaer som arktisk, felles grense mot Russland, energi- og teknologisamarbeid bli diskutert.

Gjensyn med en god kollega

Til seminaret kommer den finske talmannen, tilsvarende stortingspresident, Maria Lohela. Hun har med seg en delegasjon finske parlamentarikere.

– Å besøke Norge er som å møte et nært medlem av familien. Norge og Finland er like på så mange måter, og vi deler de samme verdiene. Jeg ser frem til å videreutvikle vårt forhold, som allerede er nært, sa Lohela da hun sist besøkte Stortinget under sitt offisielle besøk til Norge i juni 2016.

Les mer om Lohelas offisielle besøk til Norge.

De nordiske landene har felles verdigrunnlag og interesser og er derfor sentrale samarbeidspartnere.

− Vi har et tett og godt samarbeid oss nordiske parlamentspresidenter i mellom og fungerer på mange måter som et kollegium, sier Olemic Thommessen.

Besøker Finland i mars

Finlandsseminaret og det offisielle besøket i juni 2016, føyer seg inn i rekken av besøk mellom Finland og Norge de siste årene. Stortingspresidenten er invitert på offisielt besøk til Finland i slutten av mars 2017. Der vil han igjen møte Maria Lohela for å diskutere felles interesser og utfordringer, i tillegg til finske parlamentarikere og ministre.


Sist oppdatert: 24.01.2017 14:49