Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Finlands parlamentspresident vil delta på seminaret på Stortinget 26. januar 2017. Foto: Stortinget.

Stortinget markerer Finlands 100-årsjubileum

I 2017 er det 100 år siden Finland ble en selvstendig stat. I den anledning arrangerer Stortinget et seminar om forholdet mellom Norge og Finland, torsdag 26. januar.

– I år feirer Finland 100 år som selvstendig stat. Da vi feiret Grunnloven i 2014 satte jeg stor pris på at de andre nordiske parlamentspresidentene deltok i markeringen. Finlandsseminaret er Stortingets bidrag til å feire finsk selvstendighet – en viktig begivenhet for vårt naboland, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

Les mer om Finland 100 år.

Målet med seminaret er å øke kunnskapen om Finland og å inspirere til enda tettere samarbeid, bilateralt så vel som i nordisk og europeisk sammenheng.

Både stortingspresidenten, stortingsrepresentanter og statsråder deltar på seminaret. I tillegg til et historisk tilbakeblikk på finsk-norske relasjoner, vil temaer som arktisk, felles grense mot Russland, energi- og teknologisamarbeid bli diskutert.

Gjensyn med en god kollega

Til seminaret kommer den finske talmannen, tilsvarende stortingspresident, Maria Lohela. Hun har med seg en delegasjon finske parlamentarikere.

– Å besøke Norge er som å møte et nært medlem av familien. Norge og Finland er like på så mange måter, og vi deler de samme verdiene. Jeg ser frem til å videreutvikle vårt forhold, som allerede er nært, sa Lohela da hun sist besøkte Stortinget under sitt offisielle besøk til Norge i juni 2016.

Les mer om Lohelas offisielle besøk til Norge.

De nordiske landene har felles verdigrunnlag og interesser og er derfor sentrale samarbeidspartnere.

− Vi har et tett og godt samarbeid oss nordiske parlamentspresidenter i mellom og fungerer på mange måter som et kollegium, sier Olemic Thommessen.

Besøker Finland i mars

Finlandsseminaret og det offisielle besøket i juni 2016, føyer seg inn i rekken av besøk mellom Finland og Norge de siste årene. Stortingspresidenten er invitert på offisielt besøk til Finland i slutten av mars 2017. Der vil han igjen møte Maria Lohela for å diskutere felles interesser og utfordringer, i tillegg til finske parlamentarikere og ministre.

Sist oppdatert: 24.01.2017 14:49
: