Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Finlands talmann Maria Lohela holder oppsummerende innlegg på slutten av seminaret. Foto: Stortinget.

Stortinget markerte Finlands 100-årsjubileum

I 2017 er det 100 år siden Finland ble en selvstendig stat. I den anledning arrangerte Stortinget torsdag 26. januar et seminar om forholdet mellom Norge og Finland.

Se bilder fra seminaret. Bildene kan benyttes fritt mot kreditering.

− I år feirer Finland 100 år som selvstendig stat. Da vi feiret Grunnloven i 2014 satte jeg stor pris på at de andre nordiske parlamentspresidentene deltok i markeringen. Finlandsseminaret er Stortingets bidrag til å feire finsk selvstendighet – en viktig begivenhet for vårt naboland, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

6. desember er det 100 år siden den finske Riksdagen erklærte Finland som selvstendig stat. Da hadde Finland vært underlagt først Sverige, så Russland gjennom flere hundre år. Slik Norge feiret grunnlovsjubileet i 2014, vil finnene markere sitt 100-årsjubileum med ulike aktiviteter gjennom hele 2017. Demokrati, fellesskap og likestilling er verdier jubileet søker å formidle.

Les mer om Finland 100 år.

Et nært og godt naboskap

Stortingspresidentens finske kollega, talmann Maria Lohela, hadde med seg en delegasjon finske parlamentarikere til seminaret på Stortinget.

− Vi setter stor pris på at Stortinget markerer dette viktige året for Finland. Seminaret belyser forholdet mellom våre to land – en relasjon som har vært svært viktig for Finland under hele selvstendighetsperioden. Det er fint at seminaret tar opp muligheter og utfordringer det er viktig for gode naboer å diskutere, sier Lohela.

Målet med seminaret var å inspirere til enda tettere samarbeid, bilateralt så vel som i nordisk og europeisk sammenheng. Norge og Finland er naboland som deler verdigrunnlag og interesser, og er sentrale samarbeidspartnere på områder som Arktis, energi, infrastruktur og helseindustri.

− Vi er like nok til å forstå hverandre, og ha nytte av hverandre, og forskjellige nok til å inspirere og sette hverandre i perspektiv, sier Thommessen.

Les stortingspresidentens velkomsttale.

Besøker Finland i mars

Sist Maria Lohela besøkte Stortinget var under sitt offisielle Norgesbesøk i juni 2016. 

Les mer om Lohelas offisielle besøk.

Stortingspresidenten er invitert på offisielt gjenbesøk til Finland i slutten av mars 2017. Der vil han igjen møte Lohela for å diskutere felles interesser og utfordringer, i tillegg til finske parlamentarikere og ministre.

 

Sist oppdatert: 26.01.2017 15:06
: