Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Utenriks- og forsvarskomiteen gjennomførte et svært interessant møte med Senator John McCain. Foto: Stortinget.

Stortingets utenriks- og forsvarskomité i Washington

Stortingets utenriks- og forsvarskomité, under ledelse av Øyvind Halleraker, besøkte Washington 23.–26. januar 2017, få dager etter innsettelsen av president Trump.

USAs utenrikspolitikk, inkludert forhold til Europa og NATO, forholdet til Russland, kampen mot ISIL og Syria-konflikten var noen av hovedtemaene under besøket.

Formål med besøket var å få større innsikt i endringene det legges opp til i amerikansk utenriks- sikkerhets- og forsvarspolitikk, fremme norske synspunkter på sentrale områder samt knytte kontakter opp mot den nye administrasjonen. Besøket ga også et godt grunnlag for den kommende behandlingen av stortingsmeldingen om veivalg i utenrikspolitikken, samt utviklingsmeldingen, som begge vil bli behandlet av komiteen i løpet av vårsesjonen.

Utenriks- og forsvarskomiteen foran Capitol Hill. Foto: Stortinget.

Utenriks- og forsvarskomiteen foran Capitol Hill. Foto: Stortinget.

Møte med sentrale aktører 

– Dette har vært tre svært innholdsrike dager i Washington. Komiteen har møtt mange sentrale aktører knyttet til amerikansk utenriks- og sikkerhetspolitikk. De har gjennomgående vært åpne og tydelige på områder som trolig vil bli vektlagt spesielt av den nye administrasjonen. Samtidig har vi gitt uttrykk for norsk politikk og våre forventninger til den nye administrasjonen, uttaler Øyvind Halleraker (H), komiteens nestleder og delegasjonsleder under besøket. 

I Kongressen møtte utenriks- og forsvarskomiteen lederen av Senatets forsvarskomite, senator John McCain, og tre representanter i den norske vennskapsforeningen i Representantenes hus. 

Komiteen gjennomførte videre møter både i State Department og i Pentagon blant annet med presidentens spesialutsending til koalisjonen mot ISIL, Brett McGurk, og folk fra hans stab.

Komiteen møtte også analytikere fra en rekke etablerte forskningsmiljøer, tenketanker og universiteter, deriblant Brookings Institute, Carnegie Endowment, Atlantic Council, Heritage Foundation og Centre for Transatlantic Relations Johns Hopkins University. Avslutningsvis møtte komiteen representanter for Verdensbanken.

Komiteen møtte også norske offiserer tilknyttet kampflyprosjektet, hvor det ble orientert om status i programmet og på flyene Norge har mottatt, blant annet fra personell som flyr F-35.  

– Det har vært svært nyttig å høre hva som vektlegges fra amerikanske myndighetspersoner på ulikt nivå både politisk og i statsadministrasjonen. Det har blitt fremhevet i alle møtene at det også i USA knytter seg stor spenning til den nye Trump-administrasjonen. Vi har gjennom disse dagene diskutert mange ulike temaer, men det har spesielt blitt fokusert på svært relevante sikkerhetspolitiske spørsmål knyttet til NATOs rolle fremover, relasjonen til Russland, kampen mot ISIL og situasjonen i Midtøsten med vekt på Syria, sier Halleraker. 

2%-målet

Vedrørende NATO ble det understreket i alle møter at president Trump fremover ville være veldig tydelig på at medlemslandene nå må levere på det vedtatte 2%-målet, og at alle må bidra substansielt til byrdefordeling i alliansen. Komiteens medlemmer var opptatt av å påpeke at Norge alltid har vært en troverdig bidragsyter i NATO. Norge tar et reelt ansvar for NATOs nordflanke, noe som er en viktig del av den byrdefordelingen Trump er opptatt av. Det ble også fremhevet at det i den nylig vedtatte langtidsplanen for Forsvaret ble besluttet sentrale materiellanskaffelser både når det gjelder antallet jagerfly, investering i nye overvåkingsfly, nye ubåter og sentrale etterretningskapasiteter.

Utenriks- og forsvarskomiteen foran inngangen til det amerikanske forsvarsdepartementet, Pentagon. Norges ambassadør til USA, Kåre Aas, deltok også på møtene. Foto: Stortinget.

Utenriks- og forsvarskomiteen foran inngangen til det amerikanske forsvarsdepartementet, Pentagon. Norges ambassadør til USA, Kåre Aas, deltok også på møtene. Foto: Stortinget.

Russland

Russland, og president Trumps uttalelser knyttet til å etablere et bedre forhold til Russland, og hans positive uttalelser knyttet til president Putin var også et gjennomgående tema i møtene.

– Det har vært svært nyttig for komiteen å få tydelige og oppriktige innspill på hvordan man fra ulikt hold i Washington ser på presidentens uttalelser vedrørende Russland. Fra komiteens side har det vært viktig å påpeke at det for Norge som naboland er viktig å være tydelig og forutsigbar overfor Russland. Videre at Norge er helt på linje med EU vedrørende de restriktive tiltakene som gjelder overfor Russland som følge av annekteringen av Krim og kamphandlingene i Øst-Ukraina. Komiteen har samtidig påpekt at det er både i norsk og russisk interesse at vi har dialog og samarbeid i nord. Her har vi konkrete eksempler på at samarbeidet fungerer godt, og det bør vi fortsette med avslutter Halleraker. 

Deltakere

Følgende komitemedlemmer deltok på reisen: Øyvind Halleraker, 1. nestleder (H), Christian Tybring-Gjedde, 2. nestleder (Frp), Marit Nybakk (A), Svein Roald Hansen (A), Trond Helleland (H), Harald Tom Nesvik (FrP), Liv Signe Navarsete (SP), Kåre Simensen (A) og Elin Rodum Agdestein (H).

Sist oppdatert: 27.01.2017 14:10
: