Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Stortingsrepresentanter på studietur, her på toppen av Norway House i Brussel sammen med Norges EU-ambassadør Oda H. Sletnes. Foto: Stortinget.

Stortingsrepresentanter på studietur, her på toppen av Norway House i Brussel sammen med Norges EU-ambassadør Oda H. Sletnes. Foto: Stortinget.

Stortingsrepresentanter på arbeidsbesøk i Brussel

I uke 6 deltar elleve stortingsrepresentanter på et studiebesøk til Brussel. Målet er å gi representantene et godt innblikk i arbeidet til EFTA- og EU-institusjonene i Brussel, belyst gjennom aktuelle politiske saker.

Studieoppholdet som Stortinget gjennomfører hvert år, ble avholdt for første gang i 2014. De elleve stortingsrepresentantene som deltar på årets opphold vil i løpet av uken besøke blant annet Europaparlamentet, Europakommisjonen, EUs utenrikstjeneste og den norske NATO-delegasjonen.

Forventninger hos representantene

Blant representantene som deltar, er Hans Olav Syversen (KrF).

Hans Olav Syversen (KrF). Foto: Stortinget.

Hans Olav Syversen (KrF). Foto: Stortinget.

– Vi er her for å øke forståelsen for aktuelle prosesser i EU som vil påvirke oss i Norge. Med de utfordringene EU nå står overfor, er tidspunktet for vårt arbeidsbesøk svært godt. Vi ser hvordan EU- og EØS-institusjonene jobber i møte med ny utvikling innen økonomi, handel, migrasjon, sikkerhetspolitikk og europeisk integrasjon etter at Storbritannia besluttet å forlate EU (brexit). Det er meget interessant å treffe beslutningstakerne i EU på disse sakene og å styrke relasjonene til våre kolleger i Europaparlamentet, sier han.

Representantene vil blant annet møte staben til to sentrale europakommissærer med ansvar for handel og energi/klima. Målet er å se hvordan ny utvikling på disse områdene påvirker Norge og øke forståelsen for arbeidsformene på EU-siden. Representantene vil også treffe sentrale europaparlamentarikere og ha egne opplegg med sine respektive partigrupper.

Møte med norske aktører

Møter med Norges delegasjon til EU og med EFTA-sekretariatet står også på dagsordenen. I tillegg blir det et møte med representanter for de norske sosiale partene som har kontor i Brussel.

Audun Otterstad (A). Foto: Stortinget.

Audun Otterstad (A). Foto: Stortinget.

–Vi er midt oppe i en innholdsrik arbeidsuke her i Brussel, sier Audun Otterstad (A). Jeg håper å lære mer om hvordan institusjonene i Brussel arbeider, men også om de sakene som nå diskuteres i EU. Vi hadde en spennende dag hos den norske EU-delegasjonen i går hvor vi fikk innblikk i konkrete EØS-saker om arbeidsliv og arbeidsledigheten i Europa. Vi var også innom tema som helse, klima og energi, justis, før vi forberedte oss til møte med NATO senere i uken med utenriks- og sikkerhetspolitikk. Det er viktig for oss å se hvordan EØS fungerer og hva avtalen innbærer, og ikke minst for Norge i en tid med brexit og til dels store kriser og utfordringer, sier han.

Deltakere

Følgende representanter er med på årets studieopphold: Åsmund Aukrust (A), Norunn Tveiten Benestad (H), Gunnar Gundersen (H), Tove Karoline Knutsen (A), Bente Stein Mathisen (H), Liv Signe Navarsete (Sp), Audun Otterstad (A), Sveinung Stensland (H), Hans Olav Syversen (KrF), Erlend Wiborg (FrP) og Morten Wold (FrP).

Sist oppdatert: 07.02.2017 12:05
: