Den kinesiske Folkekongressens leder på offisielt besøk til Stortinget

Stortinget er vertskap når Folkekongressens formann Li Zhanshu kommer på offisielt besøk til Norge 15.–18. mai. 

Folkekongressens formann Li Zhanshu. Foto: NTB scanpix.
Folkekongressens formann Li Zhanshu. Foto: NTB scanpix.

Foruten møter på Stortinget med stortingspresidenten og utenriks- og forsvarskomiteen, vil Li ha audiens på Slottet og møte med statsminister Erna Solberg. 

Li kommer med en delegasjon bestående av blant annet Folkekongressens generalsekretær, ledere for ulike komiteer i Folkekongressen og viseutenriksministeren med ansvar for Europa.

Se bilder fra besøket på Stortinget 15. mai

Slottet, Stortinget og statsministeren

På programmet står blant annet audiens hos H.M. Kong Harald og møter med stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen, statsminister Erna Solberg og Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

Formann Li og stortingspresidenten vil for øvrig åpne et bilateralt næringslivsseminar sammen, og Li vil også ha en programpost om vinteridrettssamarbeidet mellom Norge og Kina.

– Besøket bekrefter den positive utviklingen i relasjonene mellom våre land, og at det er en god dialog mellom Stortinget og Folkekongressen», sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.

– Norge har mye å vinne på et nært, bredt og langsiktig samarbeid og kontakt med Kina, sier hun.

I tillegg til møter i Oslo, vil Li og hans delegasjon besøke Rogaland for å bli bedre kjent med næringslivet i regionen.

Besøk i 2004

Forrige offisielle besøk fra Kina på dette nivået til Norge var i 2004, da daværende formann for Folkekongressen, Wu Bangguo, ledet den kinesiske delegasjonen. Besøket kom i stand etter invitasjon fra stortingspresident Jørgen Kosmo, som var i Kina samme år.

Bakgrunnen for besøket er en invitasjon fra stortingspresident Tone W. Trøen. Daværende stortingspresident, Olemic Thommessen overrakte en invitasjon til Lis forgjenger, Zhang Dejiang, i januar 2018 under et besøk til Beijing sammen med andre nordisk-baltiske parlamentspresidenter.

I år markerer Norge og Kina 65 år med diplomatiske forbindelser.


Sist oppdatert: 16.05.2019 10:02