Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Hanne Harlem. Foto: Stortinget.

Hanne Harlem blir ny sivilombudsmann

Tirsdag 22. oktober valgte Stortinget kommuneadvokat og tidligere justisminister Hanne Harlem til ny sivilombudsmann.

– Det stilles høye krav til vervet som sivilombudsmann. Vedkommende må oppfylle vilkårene for å være høyesterettsdommer, det stilles høye krav til lederegenskaper og evne til tydelig kommunikasjon. Hanne Harlem er en erfaren jurist og advokat, og oppfyller kriteriene til å fylle denne rollen på en god måte, sier stortingspresident Tone W. Trøen.

Den sjette i rekken

Hanne Harlem blir den sjette sivilombudsmann i rekken siden høyesterettsdommer Andreas Schei ble den første sivilombudsmann i desember 1962, og er den aller første kvinnelige. Hun kommer fra stillingen som kommuneadvokat i Oslo. Hun har tidligere erfaring som advokat hos Regjeringsadvokaten, sjefsjurist i Kredittilsynet, advokat og senere assisterende direktør i Norsk Hydro.

Innen politikken har hun vært medlem av Oslo bystyre, politisk rådgiver i Barne- og familiedepartementet, byråd for barn og utdanning og justisminister. Hun har også ledererfaring som tidligere direktør ved Universitet i Oslo og styreleder i Helse Sør-Øst.

Som ny sivilombudsmann trekker Harlem frem sine forgjengere som gode forbilder. Hun sier hun ser frem til å følge fotsporene til andre som «har utøvd rollen på en utmerket måte», samtidig som hun ser frem til å jobbe sammen med de ansatte hos Sivilombudsmannen for å sikre at den enkeltes rettigheter blir ivaretatt enda bedre.

Vil bidra til at forvaltningen blir bedre

– Jeg er opptatt av å bruke den erfaringen jeg har fra både stat og kommune til å bidra til at forvaltningen blir bedre. Jeg tror aktiv dialog, og gjerne også på andre måter enn ved å sende brev, er viktige virkemidler for å få til det. Jeg ønsker også å få til best mulig oppgavefordeling mellom ulike tilsynsfunksjoner. Det er viktig at Sivilombudsmannen særlig prioriterer klager på områder der det ikke også er andre som ivaretar den enkeltes rettigheter, sier Hanne Harlem.

I henhold til sivilombudsmannsloven § 1 velges Sivilombudsmannen av Stortinget. Denne gangen ble vervet utlyst offentlig våren 2019, med søknadsfrist 1. oktober 2019. Stortingets presidentskap gikk 17. oktober enstemmig inn for at Hanne Harlem skal velges til Stortingets ombudsmann for forvaltningen. Innstillingen ble behandlet tirsdag 22. oktober.

– Jeg er motivert til å ta på meg en viktig oppgave som er utfordrende og meningsfull, og jeg gleder meg til å ta fatt, sier Harlem.

Sivilombudsmannen er et av Stortingets eksterne kontrollorganer.

Sivilombudsmannens nettside

Sist oppdatert: 22.10.2019 15:27
: