Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen og første visepresident Eva Kristin Hansen på Eidsvolls plass der statuen av Anna Rogstad skal stå. Foto: Stortinget.

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen og første visepresident Eva Kristin Hansen på Eidsvolls plass der statuen av Anna Rogstad skal stå. Foto: Stortinget.

Konkurranse om kvinne på sokkel utenfor Stortinget er i gang

Kunstnere kan nå konkurrere om å få lage statue til Stortinget av den første stortingskvinnen, Anna Rogstad.

− Her på Eidsvolls plass er det fem menn, og ingen kvinner. Vi retter ikke opp skjevheten ved å lage en statue, men det er et viktig steg, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.

I forbindelse med at det i år er hundre år siden første kvinne, Karen Platou, fikk fast plass som stortingsrepresentant, skal Stortinget markere kvinner i politikken på flere måter. Ett av tiltakene er skulpturen av Rogstad på Eidsvolls plass. Nå er konkurransen om hvem som skal lage den i gang.

− Anna Rogstad var en pioner. Hun kjempet for kvinners stemmerett, og hun banet vei for kvinner som kom etter henne i politikken. Vi står på hennes skuldre. Statuen av henne vil stå svært synlig på den viktigste plassen for politiske markeringer, og der hører hun hjemme, sier Trøen.

Anna Rogstad møtte første gang på Stortinget 17. mars 1911, og var fast vararepresentant mellom 20. februar 1912 til 30. januar 1913.

Det er KORO som er faglig ansvarlig for prosjektet, og som leder gjennomføringen av konkurransen. Etter en åpen prekvalifisering vil inntil seks kunstnere bli plukket ut til å lage skisser, og blant dem vil det kåres en vinner som får lage skulpturen.

Fristen for å søke er 8. mars i år.

– Eidsvolls plass er et prominent sted for politiske ytringer og vi synes det er flott at Stortinget markerer kvinners kamp for stemmerett ved å sette opp en skulptur av Anna Rogstad her. Spørsmålet om hvem som er synlig i offentligheten er høyaktuelt og det blir spennende å se hvordan kunstnerne vil svare på et slikt oppdrag nå, sier seniorkurator Trude Schjelderup Iversen i KORO.

Les mer om saken: 

Stortinget hedrer sine kvinnelige pionerer

«Open call» på Koros nettsider


Sist oppdatert: 15.02.2021 12:11