Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Dialog blant parlamentarikere viktig

Ukrainske politikere orienterte Den permanente komiteen i OSSEs parlamentarikerforsamling om situasjonen i Ukraina under et ekstraordinært digitalt møte 11. mars 2022. Fra norsk side deltok delegasjonsleder for OSSE PA-delegasjonen Siv Mossleth (Sp) og delegasjonsmedlem Kari Henriksen (A).

På møtet ble det holdt innledninger av en rekke ukrainske politikere. Tidligere president Porosjenko, delegasjonsleder Poturaiev og delegasjonsmedlem Kravchuk fra OSSE PA-delegasjonen i Ukrainas parlament deltok. De orienterte om situasjonen på bakken, ønsket umiddelbar handling fra OSSE PAs medlemmer og tok til orde for å stoppe alt økonomisk samkvem med Russland.

Full støtte til Ukraina

Delegasjonsleder for Norges delegasjon til OSSE PA Siv Mossleth og OSSE PAs spesialrepresentant for Sør-Kaukasus Kari Henriksen deltok på det ekstraordinære møtet i OSSE PA. Foto: Stortinget.

Delegasjonsleder for Norges delegasjon til OSSE PA Siv Mossleth og OSSE PAs spesialrepresentant for Sør-Kaukasus Kari Henriksen deltok på det ekstraordinære møtet i OSSE PA. Foto: Stortinget.

– Jeg uttrykte min fulle støtte til det ukrainske land og folk. OSSEs verdier om dialog ble sådd som en følge av det europeiske folks kollektive lidelse etter andre verdenskrig. Nå ligger ansvaret på oss som parlamentarikere av i dag. Vi må gi næring til disse verdiene også i framtiden. Dialog kan ikke alltid forebygge krig, men ingen krig kan stoppe uten dialog, sier Henriksen, som er OSSE PAs spesialrepresentant for Sør-Kaukasus.

Nesten 200 parlamentarikere deltok på det digitale møtet, og mange flere enn vanlig tok ordet i debatten. Krigen ble fordømt bredt. Russland ble innstendig oppfordret til våpenhvile og til å trekke seg tilbake umiddelbart. Mange tok opp det uakseptable angrepet mot barnesykehuset i Mariupol. Flere talere rettet sine innlegg direkte til de russiske medlemmene av forsamlingen, som deltok i møtet. Det var bred anerkjennelse til nabolandenes humanitære støtte til flyktningene, og særlig Polen ble fremhevet. Flere av Russlands naboland uttrykte stor usikkerhet.

– Vi var takknemlige for at våre kolleger i Ukrainas parlament hadde anledning til å briefe oss i denne alvorlige situasjonen, sa delegasjonsleder Mossleth etter møtet.

Pressemelding sendt ut av OSSE PAs ledelse i forbindelse med møtet (oscepa.org) 

Sist oppdatert: 17.03.2022 14:13
: