Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingspresidenten deltar på EUs konferanse for parlamentspresidenter

Stortingspresident Masud Gharahkhani deltar på EUs parlamentspresidentkonferanse i slovenske Brdo 28.-29. mars 2022. Krigen i Ukraina forventes å bli et sentralt tema.

Stortingspresident Masud Gharahkhani. Foto: Stortinget

Stortingspresident Masud Gharahkhani. Foto: Stortinget

På årets konferanse står parlamentenes rolle i å sikre demokratiet under kriser på agendaen. Europas rolle som garantist for sikkerhet, stabilitet og vekst i EU og EUs nabolag står også sentralt. Norge er observatør på konferansen.

Europeisk samhold

− Krigen i Ukraina og mer enn to år med pandemi har tydelig vist hvor viktig rolle det parlamentariske demokratiet spiller i våre samfunn og hvor verdifullt det gode samarbeidet og samholdet i Europa er, sier stortingspresident Masud Gharahkhani.

For stortingspresidenten gir konferansen anledning til å møte kollegaer fra hele EU og noen andre europeiske land. Det er lagt opp til en rekke bilaterale møter i tilknytning til konferansen. Det er også ventet at stortingspresidenten vil holde innlegg.

Betydningsfullt parlamentarisk samarbeid

− Parlamentsmedlemmer fra hele Europa støtter nå aktivt Ukraina gjennom arbeid i en rekke interparlamentariske forsamlinger. Den pågående krigen illustrerer hvor betydningsfullt det er med sterke demokratiske institusjoner og solid parlamentarisk samarbeid, sier stortingspresidenten.

I tillegg til EUs parlamentspresidenter, samler konferansen presidenten i Europaparlamentet og parlamentspresidenter i kandidatland og observatørland. Formålet med konferansen er å drøfte saker av felles interesse. 

Om konferansen

EUs parlamentspresidenter siden 1998 hatt en årlig konferanse. Konferansen finner sted på våren, og arrangeres i landet som holdt det roterende EU-formannskapet den foregående høsten. Etter anmodning har Stortinget deltatt siden 2017. Konferansen ble avlyst i 2020 på grunn av pandemien og i 2021 var konferansen digital.

Sist oppdatert: 25.03.2022 15:15
: