Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget observatør på EU-møte i Stockholm

Den svenske Riksdagen var mandag 30. januar vertskap for et EU-møte på parlamentarikernivå. Norge var blant observatørlandene.

Stortinget var representert med Ine Eriksen Søreide (H), leder av utenriks- og forsvarskomiteen. Foto: Stortinget.

Den svenske Riksdagen var mandag 30. januar vertskap for et møte for lederne av europakomiteene i nasjonale parlament i EU og kandidatland. Norge og en del andre europeiske land var invitert som observatører. Stortinget var representert med Ine Eriksen Søreide (H), leder av utenriks- og forsvarskomiteen.

Vekt på kamp mot organisert kriminalitet

På dagsorden sto prioriteringene til det svenske EU-formannskapet våren 2023 generelt, og et særskilt punkt om kampen mot organisert kriminalitet i Europa. Sverige legger stor vekt på fortsatt støtte til Ukraina og å avhjelpe effektene av den russiske invasjonen, og de vektlegger grønn omstilling, demokrati og rettsstat.

I debatten om organisert kriminalitet deltok blant andre EUs innenrikskommissær Ylva Johansson og Johan Olsson som er leder for det svenske politiets nasjonale operative avdeling. Organisert kriminalitet er et stort problem som omfatter alt fra cyberkriminalitet og trafficking til overgrep mot barn. I debatten ble det framhevet av det er behov for europeisk samarbeid i kampen mot organisert kriminalitet

– Det er positivt at Sverige setter dette på dagsorden. I mitt innlegg la jeg vekt på at det er nødvendig å styrke felles europeiske verktøy, inkludert system for samhandling og verktøy for utveksling av informasjon. Dette er viktig også for Norge, sier Eriksen Søreide.

Rettsstat og demokrati

Statssekretær Christian Danielsson og visepresident i Europaparlamentet, Otmar Karas, innledet i debatten om de svenske prioriteringene denne våren. Danielsson la blant annet vekt på at rettsstat og demokrati er viktig som en verdi i seg selv, men også som en nødvendig forutsetning for det indre marked.

– Jeg er enig i prioriteringene Sverige har for sitt formannskap. Fortsatt europeisk samhold og sterk støtte til Ukraina er avgjørende. Det er også positivt at Sverige legger så tydelig vekt på rettsstat og demokrati. Dette er grunnleggende viktig for at europeisk samarbeid skal fungere, inkludert det indre marked som er helt sentralt for Norge, sier Eriksen Søreide.

Jevnlige møter

Hvert halvår er det to møter for ledere og medlemmer av europakomiteene i nasjonale parlament i landet som har formannskapet i EU. Neste møte vil finne sted i Stockholm i mai, og høsten 2023 vil det spanske parlamentet være vertskap for disse møtene.

Sist oppdatert: 30.01.2023 15:42
: