Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Utenriks- og forsvarskomiteen i Sikkerhetsrådssalen. Foto: Stortinget.

Utenriks- og forsvarskomiteen i Sikkerhetsrådssalen. Foto: Stortinget.

Utenriks- og forsvarskomiteen i USA

Utenriks- og forsvarskomiteen var på komitéreise til USA fra 27. februar til 4. mars 2023. Reisen inkluderte New York, Washington DC og Norfolk, Virginia.

– Det er alltid nyttig og lærerikt å besøke USA. Men det er enda viktigere med en tett og god dialog med vår nærmeste allierte i en tid som er den mest dramatiske for europeisk sikkerhet siden andre verdenskrig, og møtene har vært både relevante og gode, sier komiteens leder Ine Eriksen Søreide (H).

I New York hadde komiteen møter med ulike aktører i FN-systemet, blant annet organisasjonen som jobber med den internasjonale nødhjelpsresponsen (OCHA) og FNs avdeling for fredsbevarende operasjoner (DPO). Komiteen møtte også Ukrainas FN-ambassadør, Sergiy Kyslytsya. Det var også møter med representanter for ulike norske bedrifter og organisasjoner som er etablert i New York, inkludert et besøk til DNBs lokaler som ligger i 83. etasje i Hudson Yards, det nyeste nabolaget på Manhatten.

I Washington D.C. inkluderte oppholdet blant annet møter i Kongressen, utenriksdepartementet og forsvarsdepartementet. Videre hadde komiteen møte i USAs nasjonale sikkerhetsråd. Komitéleder Søreide og nestleder Åsmund Aukrust innledet på et seminar i regi av tankesmien Atlantic Council om forsvar og avskrekking i nordområdene.

Siste del av reisen gikk til Norfolk i Virginia, og verdens største marinebase. Her ligger også en av de to overkommandoene i NATOs militære kommandostruktur, Allied Command Operations (ACT) og den operative NATO-kommandoen Joint Force Command Norfolk (JFCNF). Den amerikanske sjefen for JFCNF er også øverstkommanderende for USAs andre flåte. Komiteen fikk også møte flere av de norske ansatte ved basen.

Utenriks- og forsvarskomiteen besøkte også USA i februar 2022. Da måtte reisen avbrytes på grunn av Russlands angrep på Ukraina.

Sist oppdatert: 07.03.2023 13:45
: