Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedtak uke 16

I uke 16 vedtok Stortinget blant annet flere lovendringer for bedre pasientforløp i spesialhelsetjenesten. Det ble også vedtatt å be regjeringen vurdere alternativ til elektrifisering av Melkøya og å evaluere Norsk pasientskadeerstatning.

Foto av klubbe, illustrasjon til saken.

Klubbe. Foto: Stortinget.

Pasientforløp i spesialisthelsetjenesten

Stortinget har vedtatt endringer i pasient- og brukerrettighetsloven om endringer i pasientforløp og frister og ventetider i spesialisthelsetjenesten. Endringene skal bidra til gode pasientforløp.

Vedtaket omfatter tre lovendringer i pasient- og brukerrettighetsloven kapittel.

  • Skillet mellom fastsettelse av tidspunkt for oppstart av utredning og oppstart av behandling i spesialisthelsetjenesten oppheves.
  • Bestemmelsene som regulerer pasientrettighetene knyttet til pasientforløpet i spesialisthelsetjenesten omformuleres og omstruktureres.
  • De nærmere kriteriene for rett til helsehjelp i spesialisthelsetjenesten innføres i pasient- og brukerrettighetsloven, kriterier som tidligere kun fremgikk av prioriteringsforskriften.

Det tas forbehold om endringer ved andre gangs behandling av lovsaken.  

Elektrifisering av Melkøya

Stortinget har behandlet tre representantforslag i en felles innstilling. Forslagenes tema var elektrifisering av Melkøya, samt fordeling og bruk av kraft.

Ingen av de opprinnelige forslagene fikk flertall ved behandlingen i Stortinget, og ble derfor ikke vedtatt.

Følgende forslag ble fremmet før debatt i saken:

  • Stortinget ber regjeringen, i forbindelse med behandlingen av Snøhvit Future, foreta en egen vurdering av om fangst og lagring av CO2 kan være et alternativ til elektrifisering av Melkøya med kraft fra land som kan realiseres innen 2029 og gjennomføres uten at fremtidig gassproduksjon blir redusert.

Dette forslaget ble enstemmig vedtatt.   

Representantforslag om en full gjennomgang av Norsk pasientskadeerstatning

Stortinget har behandlet et representantforslag fremmet av medlemmer fra Fremskrittspartiet om en full gjennomgang av Norsk pasientskadeerstatning for å sikre norske pasienters rettssikkerhet.

Stortinget vedtok enstemmig å be regjeringen gjennomføre en evaluering av Norsk Pasientskadeerstatning hvor rutiner for saksbehandling og saksbehandlingstid står sentralt.

Stortinget ba også om at evalueringen skulle inneholde anbefalinger.

Menneskerettigheter for personer med utviklingshemming

Stortinget har behandlet regjeringens melding til Stortinget «Menneskerettar for personar med utviklingshemming – Det handlar om å bli høyrt og sett».

Stortinget vedtok å be regjeringen sørge for nødvendige regelendringer for å gi personer med utviklingshemming i VTA-O varig oppfølging, uavhengig av hvilket fylke man bor i og med et omfang tilsvarende det som praktiseres i HELT MED. Oppfølgingen må kunne gis også av andre enn Nav, eksempelvis HELT MED eller vekst- og attføringsbedriftene, gjerne ved at dagens tilskudd erstattes med varig oppfølging av både arbeidstaker og arbeidsgiver.

Regjeringen bes komme tilbake med sin oppfølging i statsbudsjettet 2024.

I tillegg ber Stortinget regjeringen komme tilbake i statsbudsjettet for 2024 med en langsiktig og forpliktende plan for hvordan en skal sikre et betydelig løft for flere VTA-plasser. 

Oversikt over forurensningsfare fra nedlagte gruver

Stortinget har behandlet et representantforslag fra Sosialistisk Venstreparti om opprydding av nedlagte og forurensende gruver.

Stortinget vedtok å be regjeringen innhente en total oversikt over gamle, nedlagte gruver i Norge og forurensningsfaren de utgjør ut ifra de stedegne kvalitetene til vann- og jordforekomstene, og innen utgangen av vårsesjonen 2024 komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Ulike mindretallsforslag i saken ble nedstemt.   

Andre saker

Stortinget har også behandlet og gjort vedtak i flere andre saker denne uken, blant annet Riksrevisjonens undersøkelse av Forsvarets informasjonssystemer for kommunikasjon og informasjonsutveksling i operasjoner, tilbaketrekking av et forslag om endringer i postloven samt et representantforslag om hva det koster å være funksjonsnedsatt.  

I tillegg ble det behandlet en rekke andre representantforslag, blant annet om suverenitet i energipolitikken, umiddelbar igangsettelse av prosjektet E6 ved Lågendeltaet i Lillehammer, å stoppe forfallet på norsk jernbane og at det skal lønne seg å jobbe, også når man går på trygd. Ingen av disse ble vedtatt.

Sist oppdatert: 21.04.2023 10:55
: