Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedtak uke 23

I uke 23 har Stortinget blant annet vedtatt utbygging av olje- og gassfelter, å be regjeringen legge fram en oppdatert klimaplan samt å endre forbrukerkjøpsloven for å styrke forbrukeren.

Foto: Stortinget.

Utbygging og drift av olje- og gassfelter

Stortinget har behandlet et forslag fra regjeringen om utbygging og drift av Yggdrasilområdet og Fenris, samt videreutvikling av Valhall, med status for olje- og gassvirksomheten.

Regjeringens forslag ble vedtatt.

Videre ba Stortinget regjeringen sørge for at effekt på klima og raske klimagevinster vektlegges ved fremtidige tildelinger knyttet til CO2-lagring, sammen med hensynet til trygg og sikker lagring. 

Forbrukeren styrkes i forbrukerkjøpsloven

Stortinget har vedtatt endringer i forbrukerkjøpsloven og en endring i markedsføringsloven for å gjennomføre nytt forbrukerkjøpsdirektiv i norsk rett. Forslagene styrker forbrukeren og gjør loven mer moderne og tilpasset den teknologiske utviklingen.

Etter de vedtatte endringene vil forbrukeren blant annet ha krav på oppdateringer, slik at både maskinvare og programvare skal holde i minst fem år.

Selgeren skal sikre at forbrukeren får informasjon om og får levert oppdateringer som er nødvendige for at produktet fortsetter å være i samsvar med lovens krav til varen.

Perioden der selger har ansvaret for å bevise at et produkt ikke har mangler, utvides fra seks måneder til to år, og loven setter nå også strengere vilkår for at selgeren kan fravike kravene til en vare.

I tilfeller der det foreligger en mangel, vil forbrukeren i flere tilfeller enn tidligere ha krav på å heve kjøpet eller få prisavslag når varen har en mangel.

Det tas forbehold om endringer ved andre gangs behandling av lovsaken.  

Nærenergireform

Stortinget har behandlet et representantforslag fra MDG om en nærenergireform.

Stortinget vedtok å be regjeringen:

  • Legge frem forslag til endringer som tillater områdeløsninger og deling av lokalprodusert strøm og energilagring mellom bygg med ulike gårds- og bruksnummer, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte, i løpet av våren 2024
  • Senest i forbindelse med statsbudsjettet for 2024, legge fram en plan med mål og virkemidler for å fremme utbygging av produksjon av fornybar kraft i næringsarealer, langs motorveier og i andre nedbygde arealer, med mål om minst 5 TWh produksjon innen 2030
  • Gjennomgå og fjerne regulatoriske hindre for energiproduksjon på næringsarealer og andre nedbygde arealer
  • Heve grensen for hvor mye egenprodusert, fornybar energi som kan deles fra næringsbygg, på en måte som ikke er til hinder for rasjonell utvikling av nettet 

Regjeringen må legge fram oppdatert klimaplan

Stortinget har behandlet et representantforslag fra Sosialistisk Venstreparti om en rekke ulike klimatiltak.

Stortinget vedtok å be regjeringen i løpet av 2024 legge frem en oppdatert klimaplan med konkrete virkemidler som viser hvordan klimamålene i 2030 skal nås.

Bokloven

Stortinget har vedtatt Lov om omsetning av bøker (bokloven). Loven skal legge til rette for at det skapes en mangfoldig litteratur på de norske språkene, samisk, samt de nasjonale minoritetsspråkene.

En av de sentrale bestemmelsene i loven er innføring av obligatorisk fastpris i tolv måneder for hvert publiseringsformat som utgis av den enkelte boka. E-bøker og digitale lydbøker med fastpris skal heller ikke kunne strømmes i strømmetjenester før fastprisperioden for det respektive formatet er utløpt.

Det ble også vedtatt seks anmodningsforslag, blant annet ber Stortinget regjeringen utrede universell utforming av lydbøker, å utrede hvordan strømmemarkedet kan reguleres i bokloven og om det er mulig å fastsette bestemmelser for folkebibliotekene om digitalt utlån av digitale verk.

Det tas forbehold om endringer ved andre gangs behandling av lovsaken. 

Andre saker

Stortinget har også behandlet en rekke andre saker denne uken, blant annet ble det vedtatt kjønnsnøytrale titler i utenrikstjenesten, endringer i taubanelova og tivolilova og å gi tilslutning til nye investeringsprosjekter i Forsvaret.

I tillegg ble en rekke rapporter og meldinger til Stortinget behandlet, blant annet:

Det ble også behandlet mange representantforslag, blant annet om  omsetningskrav for resirkulert fosfor, gransking av seksuell trakassering i Forsvaret, utvidet sanksjonsliste mot bidragsytere til Russlands angrepskrig, legalisering av cannabis og bedre veisikkerhet. Ingen av disse ble vedtatt.

Sist oppdatert: 09.06.2023 12:15
: