Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

IPU-sesjon i Angola

Over 700 parlamentarikere fra 128 land møttes i Luanda, Angola 22.–27. oktober under Den interparlamentariske unions (IPU) høstsesjon. 

Hovedtema for sesjonen var fred, rettferdighet og sterke institusjoner.

– Slipp fredsprisvinner Mohammadi fri!

Silje Hjemdal tok i sitt innlegg opp situasjonen for årets vinner av Nobels fredspris, Narges Mohammadi, som fremdeles sitter fengslet i Iran dømt til 11 år og 11 måneders fengsel og 154 piskeslag. Hjemdal understreket at årets pris også er en anerkjennelse av alle de iranske kvinner og menn som har demonstrert mot regimets diskriminering og undertrykkelse av kvinner.
 
Silje Hjemdal på talerstolen i Angolas parlament.

Silje Hjemdal på talerstolen i Angolas parlament. Foto: Stortinget.

Hun avsluttet med å be Iran løslate fredsprisvinner Mohammadi umiddelbart og uten betingelser. 
 
Den norske delegasjonen fikk også med seg de andre 46 land i vår geopolitiske gruppe på en tilsvarende oppfordring om løslatelse av Mohammadi. Denne ble oversendt IPUs president for å be ham gjøre en tilsvarende uttalelse. 
 

– Gi fred en sjanse

Delegasjonsleder Tellef Inge Mørland trakk i sitt innlegg frem det paradoks at vi bruker enorme summer på våpen og krig som kunne vært brukt for å nå de 17 bærekraftsmålene. Klimakrisen er vår største utfordring, men i stedet brukes langt større ressurser på død og ødeleggelse. Mørland pekte videre på at verden trenger sterke internasjonale institusjoner som kan sikre fred. FNs sikkerhetsråd har ikke klart oppgaven, her må noe gjøres. Det kan ikke være riktig at man lar en aggressor som har angrepet et annet land og brutt internasjonal lov sitte med vetomakt, mener han.
 
Tellef Inge Mørland på talerstolen i Angolas parlament.

Tellef Inge Mørland på talerstolen i Angolas parlament. Foto: Stortinget.

 

Resolusjon mot menneskehandel med barnehjemsbarn

Under konferansen i Angola vedtok IPU en resolusjon for å bekjempe en relativt ukjent form for menneskehandel. Mange barnehjemsbarn er ikke foreldreløse, men lokket eller handlet til barnehjem for å utnyttes kommersielt av barnehjemmene.  Dette gjennom å tiltrekke seg donasjoner fra turister, eller for å la barna utsettes for overgrep. 
 

Presidentvalg

Under sesjonen i Luanda valgte IPU for første gang en afrikansk kvinne til å lede organisasjonen. Tulia Ackson, parlamentspresident i Tanzania er IPUs 31. president og den tredje kvinne i denne posisjonen. Hun ble valgt med 57 prosent av stemmene og etterfølger Portugals Duarte Pacheco. 
 
Stortingets delegasjon til IPUs høstmøte i Luanda besto av Tellef Inge Mørland, Ingunn Foss, Ola Borten Moe, Silje Hjemdal, Ove Trellevik og Grunde Almeland.
 
Sist oppdatert: 06.12.2023 15:30
: