Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Stortingspresident Masud Gharahkhani

Stortingspresidenten til Frankrike

Stortingspresident Masud Gharahkhani deltar på Forsvarets 80-årsmarkering av tidligere stortingspresident Per Hysing-Dahls flyoperasjoner under andre verdenskrig i franske Blois tirsdag 13. februar. Dagen etter har han møter i det franske parlamentet.

− Det er viktig for meg å være til stede fordi Per Hysing-Dahl utviste et mot og et engasjement for våre felles europeiske verdier, som solidaritet og frihet. Verdier det er helt avgjørende at vi også står sammen om i dag, sier stortingspresident Masud Gharahkhani.

Motstandsmann og stortingspresident

Per Hysing-Dahl

Per Hysing-Dahl. Foto: Stortingsarkivet

På oppdrag fra det britiske luftforsvaret, fløy Per Hysing-Dahl agenter og franske motstandsmenn på flukt fra Gestapo inn og ut av Frankrike. I 1944 ble Hysing-Dahls fly skutt ned over Den engelske kanal. Han klarte å nødlande og berget to av de tre agentene han hadde med seg. For sitt mot fikk han Krigskorset med sverd. Etter krigen ble Hysing-Dahl politiker for Høyre, og mellom 1981 og 1985 var han stortingspresident. 

− Akkurat som den gang er det i dag viktig med politisk og militært samarbeid over landegrensene. Kampen for frihet og demokrati er dessverre like aktuell, sier Gharahkhani.

Markeringen finner sted i regi av helikopterstyrken under Forsvarets spesialstyrker, i samarbeid med ambassaden i Paris og lokale myndigheter i Frankrike.

Videre til møter med kolleger i Paris

Etter markeringen reiser stortingspresidenten videre til Paris for møter med presidenten i den franske nasjonalforsamlingen Yaël Braun-Pivet og Senatets president Gérard Larcher.

− Forholdet mellom Norge og Frankrike og mellom våre parlamenter er utmerket. Våre land er nære allierte og tett knyttet sammen av felles verdier. Besøket gir anledning til å styrke kontakten ytterligere, sier Masud Gharahkhani.

Se også

Per Hysing-Dahls biografi

Sist oppdatert: 13.02.2024 15:37
: