Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Fra venstre: Jone Blikra (A), Mona Fagerås (SV) og Siv Mossleth (Sp). Foto: Stortinget

Fra venstre: Jone Blikra (A), Mona Fagerås (SV) og Siv Mossleth (Sp). Foto: Stortinget

Stortingsrepresentanter valgobservatører i Nord-Makedonia

Stortingsrepresentanter observerte parlamentsvalget og andre runde i presidentvalget i Nord-Makedonia 8. mai 2024.

Tre stortingsrepresentanter deltok i gruppen av over 100 valgobservatører under parlamentsvalget og andre runde i presidentvalget fra OSSEs parlamentarikerforsamling og Europarådets parlamentarikerforsamling, samt representanter fra Europaparlamentet.

Stortingsrepresentantene Siv Mossleth (Sp) og Mona Fagerås (SV) var Stortingets deltakere i delegasjonen av valgobservatører fra parlamentarikerforsamlingen i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE PA).

Stortingsrepresentant Jone Blikra (A) var Stortingets deltaker i delegasjonen av valgobservatører fra Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE).

Fagerås og Blikra overvåket valget i og rundt hovedstaden Skopje. Mossleth overvåket valget i og rundt Bitola, sør i landet. Observasjonene deres fra de ulike valglokalene inngikk i den endelige rapporten om valget fra OSCE PA som ble lagt fram torsdag 9. mai.

Oppgaver

Valgobservatørenes oppgave er å følge at valget gjennomføres på en korrekt måte ved å være på plass i utvalgte deler av landet på valgdagen. Valgobservasjonen ble arrangert i samarbeid mellom OSSE PA og organisasjonens kontor for demokratiske institusjoner og menneskerettigheter, ODHIR. ODHIR hadde langtidsobservatører i Nord-Makedonia i forkant av valget.

OSSE PAs rapport (oscepa.org)

Sist oppdatert: 15.05.2024 10:46
: