Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedtak uke 21

I uke 21 vedtok Stortinget blant annet endringer i genteknologiloven og å be regjeringen stramme inn på innvandringspolitikken. Det ble også gitt samtykke til den internasjonale kaffeavtalen.

Klubbe. Foto: Stortinget.

Endringer i genteknologiloven

Stortinget har vedtatt endringer i genteknologiloven. Hovedhensikten med oppmykingen er å stimulere til forskning og innovasjon.

Det ble blant annet vedtatt at reglene for godkjenning av klinisk utprøving av legemidler som inneholder GMO til mennesker, skal avpasses, og at vedtaksmyndigheten gis adgang til å bestemme at annen forsøksutsetting kan skje uten vurdering av kriteriene bærekraft, samfunnsnytte og etikk (BSE).

Videre ble det vedtatt at kravene til utredning av helse- og miljørisiko lempes i noen tilfeller.

I tillegg ble det også vedtatt mindre lovendringer for å klargjøre og oppdatere genteknologiloven.

Med forbehold om endringer i andregangsbehandling.

Innstramminger i innvandringspolitikken

Stortinget har behandlet et representantforslag fra Høyre om å innføre innstramminger i innvandringspolitikken.

Stortinget vedtok å be regjeringen:

  • Komme tilbake til Stortinget med konkrete forslag til innstramminger på innvandringsområdet som kan iverksettes raskt ved behov.
  • Foreta en gjennomgang av hvilke områder på innvandringsfeltet der Norge skiller seg ut fra sammenlignbare land, for eksempel i Norden og Europa, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte med forslag om innstramminger.

Den internasjonale kaffeavtalen

Stortinget har behandlet og enstemmig samtykket til undertegning og ratifikasjon av Den internasjonale kaffeavtalen av 9. juni 2022 i tråd med regjeringens anbefaling.

Avtalen er den åttende i rekker og har som formål å styrke den internasjonale kaffesektoren og dens økonomiske, sosiale og miljømessige bærekraft i alle ledd.

Norges økonomiske forpliktelser ifølge avtalen er begrenset til et årlig tilskudd til kaffeorganisasjonens administrative budsjett på om lag 300 000 kroner.

Endringer i markaloven

Stortinget har vedtatt endringer i markaloven. Målet med endringene er at loven blir både klarere og enklere å forstå og bruke.

Blant annet ble det klargjort direkte i loven omfanget av og unntak fra lovens byggeforbud og hvordan søknader om tiltak skal behandles. I tillegg ble det vedtatt noen nye paragrafer, flere endringer i gjeldende bestemmelser i loven og noen mindre endringer i lovens struktur.

Endringene medfører i hovedsak lovfesting av det som anses å følge av gjeldende rett. 

Med forbehold om endringer i andregangsbehandling.

Endringer i lov om avtalefestet pensjon for medlemmer av Statens pensjonskasse

Stortinget har enstemmig vedtatt endringer i lov om avtalefestet pensjon for medlemmer av Statens pensjonskasse (kostnadsfordelingsavtale m.m.).

Endringene knytter seg til ny offentlig avtalefestet pensjon (AFP) for ansatte som er født i 1963 eller senere. Det er vedtatt to presiseringer i dagens regelverk.

For det første blir det nå lovfestet at det er en forutsetning for å være omfattet av den nye offentlige AFP-ordningen at arbeidsgiveren også er omfattet av avtalen som Statens pensjonskasse og andre leverandører av AFP har inngått om kostnadsfordeling av slik AFP.

For det andre er det nå kommet en presisering i de betingelsene som stilles opp for at en arbeidstaker født i perioden 1963 til og med 1965, skal kunne motta AFP fra Statens pensjonskasse, selv om vedkommende er tilknyttet den private AFP-ordningen på uttakstidspunktet.

Med forbehold om endringer i andregangsbehandling.

Andre saker

Flere andre lovforslag ble behandlet og det ble vedtatt endringer i reindriftsloven og jordskiftelova, konsesjonsloven, statsansatteloven samt lov om immunitet og privilegier for internasjonale organisasjoner mv.

Det ble også gitt tilslutning til å innlemme EU-forordningen om opprettelse av den europeiske stiftelsen for bedring av leve- og arbeidsvilkårene (Eurofound) i EØS-avtalen.

I tillegg behandlet Stortinget en rekke representantforslag. Det ble gjort vedtak i forslagene om å opprette en egen spesialisering i palliativ medisin, økt åpenhet rundt bidrag i form av direkte kandidatstøtte og i form av naturalytelser, å styrke innovasjon og AgriTech i norsk landbruk og  en restriktiv familieinnvandringspolitikk.

Andre representantforslag nådde ikke opp, blant annet forslagene om vern av internasjonal rett og rettferdig fred for Palestina, nordisk kjernekraftsamarbeid og realisering av kjernekraft som en del av energimiksen, å gjeninnføre lønnstak for ledere i staten på 2 mill. kroner, å greie ut alternativ til helseføretaksmodellen, et krafttak for kraft og statlig overtakelse av fylkeskommunale ferjesamband.

Sist oppdatert: 23.05.2025 13:42
: