Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Arktisk toppmøte i Kiruna

Pressemelding.

Utenriksministerne fra de åtte arktiske landene møtes i Kiruna den 15. mai. Blant de viktige sakene som skal avgjøres er spørsmålet om nye observatører i Arktisk råd.

Fra Stortinget deltar Morten Høglund (FrP) og Eirik Sivertsen (A) som er henholdsvis leder og nestleder i Stortingets arktiske delegasjon.

– Det er svært viktig at blant annet Kina, Singapore, Japan og EU-kommisjonen får mulighet til å delta som observatører i Arktisk råd. Utviklingen i Arktis påvirkes i stor grad av forhold andre steder i verden og observatørene bidrar i dag, særlig i det vitenskapelige samarbeidet. Ved å være åpne for observatører er vi også med å bevare Arktisk råd som den viktigste møteplassen for arktisk samarbeid, uttaler delegasjonsleder Høglund.

På møtet i Kiruna skal det videre undertegnes en samarbeidsavtale om oljevernberedskap i Arktis. Denne avtalen er et viktig svar på den økte maritime aktiviteten vi har sett i Arktis de siste årene, særlig den økte skipstrafikken.

I Kiruna skal det også presenteres flere vitenskapelige rapporter om Arktis, blant annet en rapport om økt havforsuring som en konsekvens av økt opptak av CO2 i havet.


– Jeg ser frem til å få presentert disse grundige vitenskapelige rapportene om tilstanden i Arktis, særlig rapporten om havforsuring, sier Eirik Sivertsen.


– Dersom havet blir surere grunnet større opptak av CO2, kan dette ha stor betydning for livet i havet, særlig i Arktis. Dette er et globalt tema hvor det arktiske samarbeidet kan komme med ny og viktig kunnskap, avslutter Eirik Sivertsen.

Kontakt:

Bjørn Willy Robstad, tlf: +47 95 15 48 25

Sist oppdatert: 14.05.2013 12:32
: