Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Festforestilling på Eidsvoll 17. mai

Pressemelding

Over 20.000 var til stede da Stortinget inviterte til festforestilling i parken utenfor Eidsvollsbygningen. Nasjonaldagen ble markert med underholdning, musikk og dans fra scenen, kloke taler og samtaler.

Stortingspresident Olemic Thommessen var vert for arrangementet.

– Vi ønsket å samle hele Norge til feiring av Grunnloven, folkestyret og 200 år med fred i Norden. Ekstra stas var det at jubilanten selv fikk reise tilbake til historisk grunn på grunnlovsdagen, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

Tusenvis av festglade publikummere møtte opp på Eidsvoll. Folkehavet bredte seg ut over hele området  – parken ble dekket og pyntet opp av mennesker i bunader og vakre antrekk. Arrangementet forløp helt fredelig og smertefritt.

Deres Majesteter Kong Harald og Dronning Sonja, Deres Kongelige Høyheter Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit, Hennes Majestet Dronning Margrethe, Hans Kongelige Høyhet Prinsgemal Henrik og Deres Majesteter Kong Carl XVI Gustaf og Dronning Silvia deltok som offisielle gjester sammen med bl.a. statsminister Erna Solberg og flere regjeringsmedlemmer.

Se bilder på Flickr fra grunnlovsfeiringen. Bildene kan benyttes fritt mot kreditering.

Grunnloven som hedersgjest

Stortingspresidenten ankom Eidsvoll med Grunnloven kl. 15. For første gang siden 1814 – og 200 år etter den ble datert – fikk Grunnloven komme tilbake på Eidsvoll Verk som hedersgjest.

– Grunnloven er selve jubilanten. Ved å ta den med til Eidsvoll får den være med på sin egen feiring. Ved å stille den ut slik at alle kan se Grunnloven, bringes den til folket, som jo eier den, sier stortingspresidenten.

Les mer om Grunnlovens reise til Eidsvoll.

Se Flickr-bilder av Grunnlovens ankomst. Bildene kan benyttes fritt mot kreditering.

Sceneprogrammet – for å samle og feire

Gjennom jubileumsfeiringen og sceneprogrammet på Eidsvoll ønsket Stortinget å knytte hele landet sammen gjennom delte minneverdige øyeblikk. Sceneshowet ble preget av det folkekjære gjennom kjente og samlende artister.

Programledere var Haddy N'jie og Jakob Oftebro. Oftebro fikk sin debut som programleder under grunnlovsmarkeringen på nasjonaldagen, og den ferske programlederduoen stortrivdes på scenen.

Det var et variert program med en ungdommelig profil, der et av høydepunktene var grunnlovsrappen «Enig og tro til Dovre faller». Med høyt tempo og real attitude fikk de publikum både til å kjenne på nasjonalfølelsen og bli i ordentlig dansehumør.

Kjente og folkekjære artister som Sissel Kyrkjebø og Ole Paus bidro med vakre musikalske innslag, og vi fikk en rørende og felles-skandinavisk «Sang til friheten» ved Ingrid Olava, Oscar Danielson og Asbjørn Toftdahl.

Taler og samtaler med refleksjon over vår felles fortid, samtid og fremtid

Stortingspresident og vert Olemic Thommessen holdt hovedtalen for dagen.

– I dag lever vi som fem likestilte land, i et naboskap preget av samarbeid og brorskapsfølelse. Kjerneverdier som deltagelse, frihet, åpenhet og toleranse binder oss sammen. Språklig fellesskap og sterke kulturelle bånd gir oss et unikt utgangspunkt for sammen å møte utfordringene i et internasjonalt samfunn, sa stortingspresidenten henvendt de kongelige gjestene fra Danmark og Sverige og nordiske parlamentspresidenter.

Les hele talen til stortingspresident Olemic Thommessen, eller se den på YouTube.

Programmet bød videre på samtaler over temaer som 17. mai-feiring og norsk identitet med blant andre statsminister Erna Solberg, Frank Aarebrot, Per Fugelli og Else Kåss Furuseth.

Festforestillingen ble avsluttet med et storstilt fremføring av nasjonalsangen «Ja, vi elsker».

Sist oppdatert: 30.11.2021 14:35
: