Den kinesiske Folkekongressens leder på offisielt besøk til Stortinget

Stortinget er vertskap når Folkekongressens formann Li Zhanshu kommer på offisielt besøk til Norge 15.–18. mai. Foruten møter på Stortinget med stortingspresidenten og utenriks- og forsvarskomiteen, vil Li ha audiens på Slottet og møte med statsminister Erna Solberg.

Når den kinesiske Folkekongressens formann Li Zhanshu kommer på offisielt besøk i neste uke, kommer han med en delegasjon, hvor blant annet Folkekongressens generalsekretær, ledere for ulike komiteer i Folkekongressen og viseutenriksministeren med ansvar for Europa er med.

Slottet, Stortinget og statsministeren

På programmet står blant annet audiens hos H.M. Kong Harald, møter med stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen, statsminister Erna Solberg og møte med Stortingets utenriks- og forsvarskomité. 

Formann Li og stortingspresidenten vil for øvrig åpne et bilateralt næringslivsseminar sammen, og Li vil også ha en programpost om vinteridrettssamarbeidet mellom Norge og Kina.

– Besøket bekrefter den positive utviklingen i relasjonene mellom våre land, og at det er en god dialog mellom Stortinget og Folkekongressen, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.

– Norge har mye å vinne på et nært, bredt og langsiktig samarbeid og kontakt med Kina, sier hun.

I tillegg til møter i Oslo, vil Li og hans delegasjon besøke Stavanger-området for å bli bedre kjent med næringslivet i regionen.  

Besøk i 2004

Forrige offisielle besøk fra Kina på dette nivået til Norge var i 2004, da daværende formann for Folkekongressen Wu Bangguo, ledet den kinesiske delegasjonen. Besøket kom i stand etter invitasjon fra stortingspresident Jørgen Kosmo, som var i Kina, også det i 2004.

Bakgrunnen for besøket i neste uke, er en invitasjon fra stortingspresident Tone W. Trøen. Daværende stortingspresident, Olemic Thommessen, overrakte en invitasjon til Lis forgjenger, Zhang Dejiang, i januar 2018 under et besøk til Beijing sammen med andre nordisk-baltiske parlamentspresidenter.

I år markerer Norge og Kina 65 år med diplomatiske forbindelser.

 

 

 

Kontakt

Seksjonsleder Jorunn Nilsen: tlf. 938 98 200, e-post: jorunn.nilsen@stortinget.no (Oslo)
Seniorrådgiver Gunnar Syverud: tlf. 909 54 713, e-post: gunnar.syverud@stortinget.no (Rogaland)


Ordfører Christine Sagen Helgø
Stavanger kommune
tlf: 905 27 719

Sist oppdatert: 08.05.2019 13:00