Stortingsrepresentant Linda Hofstad Helleland (H) mener Europarådet bør be  IOC opprettholde sitt vedtak fra 2022, og forby russiske og belarusiske utøvere fra å delta i OL i Paris i 2024. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Stortingsrepresentant Linda Hofstad Helleland (H) mener Europarådet bør be IOC opprettholde sitt vedtak fra 2022, og forby russiske og belarusiske utøvere fra å delta i OL i Paris i 2024. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Ber om at Europarådet krever utestengelse av russiske og belarusiske idrettsutøvere i Paris-OL

Stortingsrepresentant og nestleder i idrettskomiteen i Europarådet, Linda Hofstad Helleland (H), mener idrettsutøvere fra Russland og Belarus ikke bør få delta i OL i Paris i 2024. Dette ønsket presenterer hun for Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) på torsdag.

Hofstad Helleland (H) er ansvarlig for saken og legger frem rapporten "War of aggression against Ukraine – Participation of Russian and Belarusian athletes in the Paris 2024 Olympics and Paralympics? "for Europarådets parlamentarikerforsamling for debatt og avstemming. Det skjer nå torsdag 22. juni. 

Les rapporten her.

«Det er helt utenkelig å stille oss på feil side i denne krigen. Idretten kan ikke melde seg ut av verdenssamfunnets fordømmelse av krigen. Når vi står overfor den verste angrepskrigen og trussel mot den internasjonale verdensordenen siden andre verdenskrig.

IOC kan ikke få noen til å tro at utøverne kan møtes på idrettsbanen til fred og forsoning. Tvert imot kan vi risikere at russiske og belarusiske idrettsutøvere deltar, mens ukrainske utøvere blir de som trekker seg.

Derfor må IOC opprettholde utestengelsen av russiske og belarusiske idrettsutøvere som de vedtok i februar 2022», sier Linda Hofstad Helleland (H).

«Det er heller ikke aktuelt at disse idrettsutøverne kan delta under nøytralt flagg», sier hun.

Helleland er tidligere idrettsminister i Norge og visepresiden i Verdens antidopingbyrå (WADA). I sitt resolusjonsforslag ber hun om at IOC opprettholder sitt vedtak fra 2022, og forbyr russiske og belarusiske utøvere fra å delta i OL i Paris i 2024. Hun foreslår også at de nasjonale IOC medlemmene og særforbund krever av IOC at de opprettholder vedtaket om utestengelse.

«Utestengelse er eneste måten å fremme idrettens mål om fred og likhet, uten å svekke idrettens uavhengighet og verdi», sier Linda Hofstad Helleland.

Europarådets parlamentarikerforsamling holder sin sommerforsamling i Strasbourg i perioden 19.-23. juni. 

For ytterligere kommentarer, kontakt Linda Hofstad Helleland - tel: 900 88 898


Sist oppdatert: 20.06.2023 14:12