Innledning

Stortingets presidentskap


 

UTVALGETS MELDING TIL STORTINGET OM "DDR-SAKEN"


Den melding som i dag er overlevert Stortingets president, ble vedtatt av Utvalget i møte 5. desember 1996.

Meldingen inneholder i avsnitt 3 (Overvåkingssjefens underretning til Justisdepartementet og det tidligere kontrollutvalg) en beklagelse over at det tar såvidt lang tid å få tilgang til det tidligere kontrollutvalgs arkiv.

For ordens skyld gjør man oppmerksom på at utvalgets sekretariat 6. desember 1996 mottok som "internpost" et brev fra departementet, datert 30. november 1996, hvor det meddeles at det nå er etablert tilfredsstillende rutiner for at Utvalget ved behov vil kunne få tilgang til arkivet for det tidligere kontrollutvalg.


 Per N Hagen, Utvalgets leder.    Erik Mo, Utvalgets sekretær.

OVERVÅKINGSTJENESTENS INNHENTING AV OPPLYSNINGER FRA TIDLIGERE DDR.


Kontrollutvalget har siden begynnelsen av juni 1996 gransket Overvåkingstjenestens innhenting av opplysninger fra arkivene i det tidligere DDR - etter gjenforeningen av de to tyske stater.

Grunnen til at Utvalget fant å burde anstille disse undersøkelser vil fremgå av den etterfølgende redegjørelse om saksforholdet.

Ved avslutningen av undersøkelsene fant Utvalget grunn til å gi Stortinget en særskilt melding om saken og de foretatte undersøkelser og gjorde i møte 5. desember 1996 følgende vedtak:

"I medhold av lovens § 8 nr. 2 og instruksens § 13 nr. 2 siste punktum gis særskilt melding til Stortinget. Grunnen til dette er for det første at saken er av en temmelig spesiell karakter, særlig på grunn av de forsøk Overvåkingstjenesten har gjort på å innhente opplysninger om Lund-kommisjonens granskingsarbeid i Tyskland. For det annet har Justisdepartementet ikke gitt fyldestgjørende svar på Utvalgets anmodning om nærmere opplysninger vedrørende Overvåkingssjefens orientering til departementet, noe som gjør at Utvalget selv ikke kan komme videre i undersøkelsen av dette punkt i saken, jf. lovens § 6 og instruksens § 10 annet ledd."