7.1 Presidiet

Presidiet består av 13 medlemmer fordelt mellom de fire nordiske partigrupper i Nordisk Råd, samtidig som alle land er representert. Presidiet behandler de overgripende politiske saker, den generelle retning og utvikling av rådets virksomhet samt har ansvaret for at rådets virksomhet er i takt med virksomheten i de nasjonale parlament. Presidiet er ansvarlig for kontakten med andre internasjonale organisasjoner. Presidiet behandler saker som berører utenriks- og sikkerhetspolitikk. Presidiet behandler budsjettet for Nordisk Ministerråd.

Norge var representert i presidiet i 2009 frem til 30. september 2009 ved Berit Brørby, Dagfinn Høybråten, Inge Lønning og Rolf Reikvam. Etter Stortingsvalget har Bendiks H. Arnesen, Dagfinn Høybråten og Per-Kristian Foss møtt i presidiet. President for 2009 var Sinikka Bohlin, Sverige, med Kent Olsson som sin visepresident. Ved Nordisk Råds sesjon i okotber 2009 i Stockholm ble Helgi Hjörvar (sosialdemokratiske gruppe), Island valgt som president for 2010 med Illugi Gunnarsson (konservative gruppe) som visepresident.

I annet halvår 2009 har presidiet holdt 3 møter. Ved møtet 30. september 2009 i Mariehamn drøftet presidiet oppfølging av Thorvald Stoltenbergs rapport om nærmere nordisk samarbeid om samfunnssikkerhet og utenriks- og sikkerhetspolitikk. Etter fremlagt forslag fra Inge Lønning entes presidiet om retningslinjer for det videre samarbeid på dette området. Fellesmøtet for alle medlemmer av Nordisk Råd drøftet temaet «Norden og internasjonal konflikthandtering». Det ble holdt innlegg av tidligere president Martti Ahtisaari og tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg. På dette og senere møter drøftet presidiet medlemsforslag om nordisk granskning av EUs grønn- og hvitbøker og medlemsforslag om endring av formannskapsrotasjonen i Nordisk Ministerråd og i Nordisk Råd.

I forbindelse med sesjonen i Stockholm hadde presidiet møte med de nordiske utenriksministrer hvor temaene var Stoltenbergrapporten, Østersjøsamarbeidet og et eventuelt nordisk informasjonskontor i Minsk. Presidiets møte med de nordiske statsministrer ble avlyst. Presidiet holdt også et møte med de nordiske samarbeidsministrer. Hovedtemaene var forankring av rådets rekommandasjoner i det nasjonale lovgivningsarbeidet, nordisk kontor i Minsk, budsjettprosessen mellom ministerrådet og rådet samt ratifisering av språkdeklarasjonen.

I tilknytning til sesjonen hadde presidiet et møte med representanter for Statsdumaen og Føderasjonsrådet samt fra Parliamentary Association of North West Russia. På møtet ble drøftet en nordisk-russisk rundebordskonferanse i Bergen i mai 2010, konferanse for nordiske og russiske unge politikere i Kirkenes i mars 2010 samt studiebesøk av russiske parlamentarikere til Oslo og Helsingfors i februar 2010 og studiebesøk av nordiske parlamentarikere til Russland i mai 2010. Presidiet hadde også møte med Vestnordisk råd. På presidiemøtet 27. oktober fikk presidiet en redegjørelse av den islandske finansminister Steingrimur J. Sigfússon om den økonomiske og politiske situasjon i Island. Presidiet avga en uttalelse til de nordiske lands regjeringer angående FNs klimatoppmøte i København i desember.

I forkant av møtet 9. desember i Jevnaker ble det holdt et internt seminar om utenriks- og sikkerhetspolitikk. På dette møtet og senere møter ble drøftet et medlemsforslag om forsterket kontinuitet i Nordisk Råds og Nordisk Ministerråds sekretariater. Presidiet har fulgt opp tidligere vedtak om miljøpolitikk for Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd. Presidiet har besluttet å betale CO2-avgifter for flyreiser til Nefco, et nordisk miljøfinansieringsselskap hvis fremste mål er å fremme investeringer av nordisk miljøinteresse i Sentral- og Øst-Europa. Presidiet avga på forslag fra Miljø- og naturressursutvalget en uttalelse til EU-kommisjonen vedrørende kommisjonens grønn-bok av april 2009 om reform av den felles fiskeripolitikk.

I første halvår 2010 har presidiet holdt tre møter. I forkant av Nordisk Råds møter 26.-27. januar i København ble det holdt et møte den 25. januar mellom nordiske og baltiske parlamentarikere hvor man ble enige om å opprette en uformell nordisk-baltisk avdeling innen Verdenbankens nettverk for parlamentarikere. Fra delegasjonen deltok Per-Kristian Foss.

På Nordisk Råds møter ble det holdt et fellesmøte hvor den danske samarbeidsminister Bertel Haarder redegjorde for det danske formannskapsprogram «Norden i fremdrift» for Nordisk Ministerråd i 2010. Rådets president redegjorde for det islandske formannskapsprogram for Nordisk Råd i 2010. Presidiet møtte Foreningen Nordens Forbund hvor følgende tema ble drøftet: Tredje sektors rolle i det nordiske samarbeidet, språkforståelsen i Norden, formene for samarbeidet mellom forbundet og Nordisk Råd. Presidiet drøftet på dette og senere møter medlemsforslaget A 1485/presidiet om en gjennomgang av Helsingforsavtalen.

Presidiet møtte samarbeidsministrene 18. februar i Vilnius. Temaene for møtet var ministerrådets budsjett for 2011, globaliseringsarbeidet og grensehindringssamarbeidet. Det ble også holdt et møte på «European Humanities University» hvor Rådets president holdt en tale. Fra delegasjonen deltok Per-Kristian Foss.

Ved Nordisk Råds møter 13.–14. april i Oslo ble det holdt to parallelle fellesmøter, det ene som et trilateralt møte mellom Nordisk Råd, Baltisk forsamling og Benelux interparlamentarisk råd, og det andre som et seminar om «Innovasjon og bærekraftig vekst i Norden». Presidiet drøftet på dette og senere møter medlemsforslaget A 1493/presidiet om en større markering av Nordens dag 23. mars. Presidiet drøftet EUs direktivforslag om harmonisering av konsumentpolitikken i EU. Presidiet drøftet etter forslag fra den norske delegasjon å flytte sesjonen i 2013 som skal holdes i Oslo, til enten året før eller året etter på grunn av stortingsvalget i 2013. Presidiet avslo henvendelsen. Presidiet konstaterte at Nordisk Ministerråd, etter forslag fra Nordisk Råd, vil holde en arktisk konferanse i København 26. mai 2010.

De nordiske statsministrer avholdt sitt «Globaliseringsforum» 20. mai i Snekkersten. Temaene var Norden som lavenergisamfunn og Norden som grønt teknologilaboratorium. Fra Rådets side deltok Rådets president og Per-Kristian Foss, globaliseringsrapportør. Rådets president deltok på møte med de nordiske statsministrer 21. mai.

På sitt møte 29. juni i Reykjavik redegjorde Erkki Tuomioja, rapportør for samfunnssikkerhet, om arbeidet på området og oppfølging av Stoltenbergrapporten. Per-Kristian Foss fremla et forslag til en globaliseringsstrategi for Nordisk Råd som ble vedtatt av presidiet.

Nordisk Råds fellesbudsjett i 2010 er på 30,66 mill. DKK (uendret fra 2005). Landenes betalingsandel bestemmes etter en særskilt fordelingsnøkkel som baserer seg på landenes andel av den samlede bruttonasjonalinntekt for de nordiske land. Fordelingsnøkkelen utarbeides av de nordiske lands finansdepartement og foreligger som oftest i mai før budsjettåret. Stortingets andel i 2010 er på 28,1 pst. (27,4 pst. i 2009). Andelen for 2011 blir 29,0 pst. Rådets felles sekretariat er i København og har for tiden om lag 20 ansatte. Tidligere minister, Jan-Erik Enestam, Finland, er direktør for sekretariatet.

7.1.1 Presidiets arbeidsgrupper

Presidiet har ansvaret for samordningen av Nordisk Råds behandling av Nordisk Ministerråds budsjettforslag som for 2010 er på 900 mill. DKK, og for ministerrådets planer for det nordiske samarbeidet, Presidiets har nedsatt en arbeidsgruppe med ett medlem fra hver av rådets fire nordiske partigrupper. Leder er Marion Pedersen (midtengruppen). Land som ikke blir representert i partigruppene, kan delta som observatør. Per-Kristian Foss representerer delegasjonen i denne egenskap.

Presidiet har utsett Dagfinn Høybråten som rapportør for grensehindersamarbeidet samt som kontaktperson i forhold til dialogen med Hviterussland. Per-Kristian Foss ble utsett som rapportør for globaliseringsarbeidet og har til sin hjelp en liten arbeidsgruppe med representant fra hver partigruppe.

Kent Olsson (Sverige) ble utsett som observatør i Vestnordisk råd, Niels Sindal (Danmark) som observatør i Arktisk parlamentarisk komité, Sinikka Bohlin (Sverige) som rapportør for norlige dimensjon og samarbeidet med Parliamentary Association of North West Russia (PANWR) og Erkki Tuomioja (Finland) som rapportør for samfunnssikkerhet. Hanne Agersnap (Danmark) og Christina Gestrin (Finland) ble utsett som rådets representanter i Østersjøens parlamentarikerkomité.

7.1.2 Presidiets internasjonale kontakter

Nordisk Råd har tette kontakter med Nordens nærområder gjennom observatørskap i Arktisk parlamentarisk komité, deltakelse i parlamentarisk Østersjøkomité, tett samarbeid med Baltisk forsamling, koordinerende rolle i Barents parlamentarisk samarbeid, nært samarbeid med Parliamentary Association of North West Russia samt kontakter med Russlands parlaments Statsduma og Føderasjonsråd.

Nordisk Råd har i begynnelsen av 1900-tallet gjennomført utvekslingsprogram for baltiske og russiske parlamentarikere. En gruppe på om lag 20 russiske politikere besøkte i begynnelsen av februar 2010 Oslo og Helsingfors som ledd i dette utvekslingsprogrammet.

Etter invitasjon fra PANWR deltok rådet med 15 representanter på studietur til Leningrad region og Kaliningrad 16.–21. mai 2010. Fra norsk side deltok Hans Frode Asmyhr, Sonja Mandt, Torgeir Trældal, Jorodd Asphjell og Peter N. Myhre.

Nordisk Råd og delegasjonen arrangerte det andre forum for unge politikere fra Nordvest-Russland og de nordiske land i Kirkenes 22.–24. mars 2010. Forumet ble ledet av Johan Linander, medlem av rådets presidium. Fra norsk side deltok Anna Ljunggren. Hovedtemaer var unges muligheter til å reise og kommunisere i en globalisert verden samt regionale utfordringer i forhold til infrastruktur, klima og miljø. Forumet vedtok en resolusjon.

Nordisk Råd og delegasjonen holdt en rundebordskonferanse med russiske parlamentarikere i Bergen 25.–27. mai 2010. Temaene var miljøvennlig og sikker energiproduksjon med fokus på offshore produksjonen. Det ble gjort et besøk på Osebergplattformen. Møtene ble ledet av Per-Kristian Foss og Dagfinn Høybråten med avsluttende kommentar fra rådets president, Helgi Hjörvar. En av innlederne på konferansen var Per Rune Henriksen. Konferansen vedtok et sluttdokument.

Sinikka Bohlin, presidiets rapportør om samarbeidet med PANWR, deltok på organisasjonens møte 30. november–1. desember i Vologda samt på møtet 3.–4. juni i Arkhangelsk.

Rådets president deltok på Baltic Development Forums toppmøte, Vilnius 1.–2. juni. Et viktig tema var forholdet til EUs østlige naboer. Rådets president holdt innlegg om den nordlige dimensjon og især samarbeidet med Russland. Toppmøtet i 2011 blir i Polen som da har formannskapet i EU.

Presidiet var representert på Baltisk forsamlings visjonsseminar i Vilnius 17.–18. september 2009. Fra delegasjonen deltok Inge Lønning.

Presidiet var representert på Baltisk forsamlings årsmøte i Vilnius 26.–28. november. Fra delegasjonen deltok Per-Kristian Foss. Både Baltisk forsamling og Baltic Council (regjeringenes samarbeidsorgan) besluttet at samarbeid med de nordiske land er deres første prioritet.

Den 17. februar 2010 ble det i Vilnius holdt et møte mellom Nordisk Råds og Baltisk forsamlings presidier. Et felles arbeidsprogram for 2010 ble vedtatt. Fra delegasjonens side deltok Per-Kristian Foss.

Nordisk Råd var representert på Baltisk forsamlings sikkerhetspolitiske seminar i Riga 14. mai. Underliggende tema for seminaret var Stoltenbergrapporten. De tre baltiske forsvarsministrer deltok. Tidligere stortingsrepresentant Inge Lønning deltok som foredragsholder.

I forbindelse med Nordisk Råds møter i Oslo 13.–14. april 2010 ble det holdt et trilateralt seminar mellom Nordisk Råd, Baltisk forsamling og Benelux interparlamentariske råd over temaet «Arbeidskraft og finanskrisen». En av innlederne var arbeidsminister Hanne Bjurstrøm. Det seneste trilaterale møte ble holdt i 2008.

Rådets president deltok på Benelux interparlamentariske råds møte 18.–19. juni i Brussel.

Rådets president og Kent Olsson, presidiets rapportør om Vestnordisk råd, deltok på Vestnordisk råds temakonferanse om havmiljø med fokus på de vestnordiske lands forskjellige fiskeriforvaltningssystemer 7.–10. juni på Island og Færøyene. Presidenten deltok også på Inuit Circiumpolar Council’s møte 28. juni–2. juli i Nuuk.

7.1.3 Presidiets dialog med Hviterussland

Presidiet har i samråd med Baltisk forsamling i 2007 innledet en dialog med parlamentet i Minsk og med hviterussiske partier som ikke er representert i parlamentet. Den 10.–12. september 2009 avla en delegasjon et besøk i Minsk og Vitebsk. Delegasjonen besto av rådets president Sinikka Bohlin og visepresident Kent Olsson samt Rolf Reikvam. Disse hadde et møte i parlamentet, møtte også viseutenriksminister Valery Vonetsky, samt hadde møter med representanter for opposisjonspartiene og frivillige organisasjoner.

Den 14.–15. januar 2010 var det et kontaktmøte i Minsk mellom Dagfinn Høybråten og henholdsvis representanter for parlamentet, for partier i opposisjon og for frivillige organisasjoner. Formålet med møtet var å forberede det kommende seminar i mars som for første gang skulle holdes i Minsk.

Det fjerde seminaret i dialogen ble holdt i Minsk 22.–23. mars 2010 og ble ledet av Dagfinn Høybråten. Fra delegasjonen deltok for øvrig Per-Kristian Foss og Per Rune Henriksen. Temaene for seminaret var «Hvorfor har den nordiske modell vært så vellykket?» og «EUs østersjøstrategi: utfordringer og muligheter».

Den 3.–4. juni ble det holdt et ungdomsforum i Vilnius med deltakere fra Ungdommens nordiske råd og unge politikere fra Hviterussland og de baltiske land. Forumet ble ledet av Johan Linander (medlem av presidiet). Forumet vedtok et sluttdokument.

Presidiet fastholder overfor Nordisk Ministerråd sitt forslag om å etablere et nordisk kontor i Minsk.

7.2 Næringsutvalget

Nordisk Råds næringsutvalg har ansvar for spørsmål som gjelder generelle rammebetingelser for økonomi og produksjon, næringspolitikk, indre marked, handel, fri bevegelighet, grensehindringer, regional- og strukturstøtte, sysselsetting og arbeidsmarked, arbeidsmiljø, infrastruktur og kommunikasjoner, samt IT. Norske medlemmer av utvalget er Tone Merete Sønsterud, Torfinn Opheim, Torgeir Trældal, Alf Egil Holmelid og Per Olaf Lundteigen. Utvalget har hatt 5 møter i denne perioden, og på dagsordenen har stått spørsmål knyttet til infrastruktur og transport, energi og grensehinder. En mulig etablering av et felles nordisk pantsystem har utvalget også arbeidet med.

Næringsutvalgets leder har vært medlem av en styringsgruppe for ministerrådets tverrsektorielle prosjekt – KreaNord – et prosjekt som skal ivareta behovet for et felles nordisk utviklings- og policyarbeide, innen området kreative næringer. Næringsutvalget har behandlet et forslag om et nærmere romfartspolitisk samarbeid, og fremla til sesjonen 2009 en innstilling, der man rekommanderer Nordisk Ministerråd å ta initiativ til økt satsing, inklusiv FoU-innsats, på romvirksomhet for å utvikle bedre miljø- og ressursovervåking i nordområdene og Arktis. Bedre koordinering av aktiviteter som pågår, må også vurderes, slik at data fra overvåking kan gjøres tilgjengelig mellom de nordiske land i større grad enn det som i dag er tilfellet.

På utvalgets møte i oktober 2009 sto den økonomiske situasjonen på Island i fokus, og utvalgets medlemmer fikk en omfattende orientering fra den islandske finansministeren. På januarmøtet 2010 i København fikk utvalget, sammen med Miljø- og naturressursutvalget, en orientering om mulighetene for et nordisk pant- og retursystem for drikkeemballasje, samt en orientering om en forskningsrapport om prissettingen på det nordiske elmarkedet. Sistnevnte tema ble fulgt opp på aprilmøtet i Oslo, der representanter fra Nord Pool redegjorde for hvordan prisdannelsen på det nordiske markedet fungerte. På aprilmøtet fikk utvalget også en orientering fra representanter fra Maritim Forum om forholdene for sjøtransport og redningssikkerhet i de arktiske områdene, spesielt nordøstpassasjen. Junimøtet 2010 fant sted på Færøyene, og temaene dreide seg om fiskeripolitikk, infrastruktur og innovasjon og nyskaping.

7.3 Miljø- og naturressursutvalget 2009–2010

Miljø- og naturressursutvalget (Miljøutvalget) har ansvaret for saker som angår miljø, jord- og skogbruk, fiske, energi og bærekraftig utvikling. Norske medlemmer i utvalget er Per Rune Henriksen (A), Sonja Irene Sjøli (H) og Oskar Jarle Grimstad (FrP). Henriksen var utvalgets leder i perioden 1. oktober–31. desember 2009.

Utvalget har hatt fem møter fra september 2009. Prioriterte temaer i utvalgets arbeid har vært følgende:

  • Nordisk samarbeid om fiskeripolitikk i forhold til revisjonen av EUs felles fiskeripolitikk.

  • Bekjempelse av Østersjøens eutrofiering (overgjødsling), gjennomføring av HELCOMs østersjøhandlingsplan og EUs forventede forslag til en østersjøstrategi.

  • Etablering av et nordisk/internasjonalt pantesystem for flasker og bokser.

  • Regulering av rammene for naturressursutnyttelsen i Arktis i relasjon til klimaendringene.

  • Nordisk samarbeid om sikring av det biologiske mangfold.

  • Oppfølging av energi-, klima- og transportpolitikk, bl.a. i forhold til COP-15-møtet i 2009.

  • Borgernes og de frivillige organisasjoners deltagelse i miljø- og klimapolitikken.

Under sesjonen i Stockholm i oktober 2009 hadde utvalget møte med miljøministrene, der en bl.a. diskuterte muligheter for nordisk samarbeid om bevaring av det biologiske mangfoldet og håndtering av farlige kjemikaler.

Miljøutvalget og Næringsutvalget fikk på møtene i København 27. januar en presentasjon av forskningsoversikten «Hvor godt fungerer konkurransen på det nordiske elmarkedet». Bakgrunnen for orienteringen var vinterens høye elpriser, og at økt innsyn i prisdanningsmekanismene kan gi mer kunnskap om hvor godt konkurransen fungerer på elmarkedet og hva som styrer prisene. Denne saken ble fulgt opp av de to utvalgene den 14. april, i forbindelse med rådets møter i Oslo, og der representanter fra Nord Pool Spot ga en nærmere orientering om situasjonen. Utvalgsmedlem Oskar Jarle Grimstad framsatte for øvrig to skriftlige spørsmål til Nordisk Ministerråd, dels om ministrene vil diskutere større transparens for å sikre nødvendig innsyn i krafthandelen, dels om ministrene vil undersøke muligheter for en bedre koordinering ved stopp i større kraftverk for å unngå produksjonsbortfall. Det forelå svar fra ministerrådet i forkant av Oslo-møtene. Under rådets møter i april arrangerte Miljøutvalget og Næringsutvalget også et felles møte om Nordpassasjen i Arktis, der det ble gitt en orientering om aktuelle sikkerhetsproblemer for sjøtransporten i disse områdene som følge av klimaendringene. I tillegg arrangerte Kultur- og utdanningsutvalget, Næringsutvalget og Miljøutvalget et felles seminar om innovasjon og bærekraftig vekst i Norden: Hvordan kan nordisk samarbeid bidra til bærekraftig innovasjon og verdiskapning i Norden? Avslutningsvis under aprilmøtene arrangerte Miljøutvalget et internt miniseminar om framtidens jord- og skogbruk.

Grensehinderforum har fått utarbeidet en rapport om muligheter for et nordisk pantesystem for flasker og bokser. Rapporten forelå 1. juni 2010, og konkluderer med at det for tiden ikke finnes støtte til et felles nordisk system eller andre samarbeidsformer, som innebærer at forbrukerne kan få pant for emballasjen i alle nordiske pantesystemer.

Per Rune Henriksen representerte Miljøutvalget på et rundebordsmøte i Bergen 25.–27. mai mellom Nordisk Råd og føderale russiske parlamentarikere, der temaet var miljøvennlig energiproduksjon med fokus på flytende havvindmøller, gasskraftverk med CO2-rensing og lagring av CO2.

Sommermøtet ble avholdt på Svalbard 29. juni–2. juli parallelt med Kultur- og utdanningsutvalgets møte. I Longyearbyen fikk de to utvalgene en felles presentasjon om Sysselmannens virksomhet, Svalbards Universitetssenter/UNIS, Nordforsk/nordisk samarbeid om forsking og forskerutdanning samt om University of the Arctic/Uarctic. De to utvalgene hadde deretter separate turopplegg til Ny-Ålesund, og der det ble gitt presentasjoner av virksomheten til selskapet Kings Bay, den forskningsrelaterte virksomheten på stedet samt Kongsberg Satellite Services/SvalSat. Under sommermøtet fikk Miljøutvalget dessuten en orientering om Nordisk Genressurssenter/NordGen og Svalbard Globale Frøbank.

7.4 Kultur- og utdanningsutvalget

Kultur- og utdanningsutvalget behandler spørsmål og utvikler politiske tiltak innenfor områdene kultur, utdanning og forskning, herunder saker om språksamarbeid, nye medier, kompetanseutvikling og innovasjon i utdanningene.

Utvalget ledes av folketingsmedlem Mogens Jensen (S), med folketingsmedlem Bente Dahl (RV) som nestleder. Norske medlemmer i Kultur- og utdanningsutvalget er: Olemic Thommessen (H), Gunn Olsen (A) og Hans Frode Kielland Asmyhr (FrP).

Utvalget har det siste året arbeidet med bl.a. oppfølgingen av den nye strukturreformen for det nordiske kultursamarbeidet, opphavsrett på nettet, Public Service-samarbeidet i Norden, oppfølgingen av den nordiske språkdeklarasjonen og nordisk språkforståelse, kultur og innovasjon i utdanningene, nordisk forskningssamarbeid generelt og i våre nordområder.

Utvalget har i perioden september 2009 til juni 2010 hatt fem utvalgsmøter.

Nordisk forskningssamarbeid var tema i forbindelse med utvalgets møte på Åland i september 2009. Utvalget fikk en nærmere redegjørelse om Toppforskningsinitiativet samt en orientering om forskningssamarbeidet i den nordlige regionen. Utvalget arrangerte også en høring om Copyright og opphavsrett på nettet i forbindelse med utvalgets forberedelser av et utvalgsforslag. En rekke eksperter på området var invitert som innledere.

I forbindelse med sesjonen i Stockholm den 27. oktober i 2009 hadde utvalget møter med de nordiske kulturministrene og de nordiske forsknings- og utdanningsministrene. På møtet med kulturministrene løftet utvalget opp et forslag om kultur i skolen, herunder forslag til en deklarasjon om barns rettigheter til kunst og kultur. I tillegg ble opphavsrett på nettet, computerspill, budsjettprioriteringer og formannskapsprogrammet for 2010 diskutert.

I forbindelse med møtet med utdannings- og forskningsministrene ble problematikken om frafall og restgrupper i ungdomsutdannelsene tatt opp. I tillegg ble samarbeidet om å bevare små håndverksfag i Norden diskutert, nordisk språkforståelse, styrking av de kulturelle fag i skolen, livslang læring og innovasjon i utdanningen. I januar hadde utvalget fokus på innovajon, kreativitet og entreprenørskap i utdannelsen. Utvalget var blant annet på studiebesøk til lærerutdannelsen Metropol. Sammen med Næringsutvalget arrangerte utvalget et seminar om arbeidsliv, kompetanse og konkurransedyktighet.

Kultur- og utdanningsutvalget arrangerte i forbindelse med møtet i Oslo den 14. april et seminar om fremtiden for Public Service i Norden. I denne forbindelse ble også forslag om en felles nordisk kulturkanal diskutert. Til stede på seminaret var blant annet den norske kringkastingssjefen, representanter for den fransk-tyske kulturkanalen ARTE, og medlemmer fra nordvisjonssamarbeidet. En egen arbeidsgruppe under kultur- og utdanningsutvalget arbeider videre med forslaget.

Kultur- og utdanningsutvalgets junimøter var lagt til Svalbard, der temaet var forskning og utdanning.

7.5 Velferdsutvalget

Velferdsutvalget arbeider med velferds-, sosial- og helsepolitiske saker. Utvalget ledes av alltingsmedlem Siv Friðleifdóttir fra Island, riksdagmedlem Göte Wahlström fra Sverige er nestleder.

Norske medlemmer i utvalget er Sonja Mandt (A) og Vigdis Giltun (FrP).

Velferdsutvalget har det siste året arbeidet med spørsmål om psykiatriomsorg i Norden, kjønnslemlestelse av kvinner og barn, vold i nære relasjoner, grensehinderspørsmål, et bærekraftig og inkluderende arbeidsliv i Norden, et nordisk forbud mot transfett, tiltak for å hindre spredning av hiv, aids og multiresistent tuberkulose, eldreomsorg, Nordisk Ministerråds budsjett og de nordiske statsministrenes globaliseringstiltak.

Velferdsutvalget hadde fra juni 2009 til august 2010 totalt 5 møter.

På velferdsutvalgets møte den 30. september i Mariehamn var Nordisk Ministerråds avdelingssjef for helse og sosiale spørsmål, Kristian Birk, invitert for å redegjøre for Nordisk Ministerråds budsjett 2010.

Utvalget hadde møte den 27. oktober i Stockholm, i forbindelse med Nordisk Råds 61.sesjon.

Leder av Nordens Velferdssenter (NVC), Tone Mørk, var invitert for å redegjøre for senterets aktiviteter og fokusområder. NVC startet sin virksomhet i 2009 og er en institusjon under Nordisk Ministerråd, sosial- og helsesektoren og innehar også sekretariatsfunksjon for Nordisk Handikappolitisk råd (NHR).

Institusjonen retter sin virksomhet mot de utfordringer som den nordiske velferdsmodellen står overfor, som inkludering av utsatte grupper, likebehandling, sosial solidaritet og tilgjengelighet og kvalitet innenfor sosiale tjenester.

I forbindelse med velferdsutvalgets møte den 27. januar 2010 ble den danske ministeren for innenriks- og sosialsaker, Karen Ellemann, invitert for å få en orientering om det danske formannsskapsprogrammet for 2010 om helse og velferd. Ministeren reflekterte også rundt velferdsutvalgets hovedtema for 2010; «Hvordan skape god livskvalitet for eldre i Norden?»

Utvalget besøkte Højdevangs Sogns pleiehjem og Pleiesenteret Sølund i København kommune som arbeider målrettet for å skape et godt, langt og sunt liv for beboerne.

Den 14. april arrangerte utvalget møte i Oslo. Den norske helse- og omsorgminister Anne-Grete Strøm-Erichsen var invitert til møtet for å gi en orientering om de strategiske innsatsene regjeringen gjør i Norge i forhold til utvalgets hovedtema 2010.

Utvalget besøkte hukommelsesklinikken ved Oslo universitetetssykehus der det foregår forskning, utredning/behandling av pasienter med symptomer på demens.

Utvalget la sitt sommermøte til Trondheim og Bergen kommune 28. juni–1. juli i forbindelse med arbeidet med hovedtemaet for 2010; «Hvordan skape bedre livskvalitet blant eldre i Norden». I Trondheim besøkte utvalget Øya Helsehus og Tempe helse- og velferdssenter. I Bergen fikk utvalget en orientering om kommunens overordnede pleie- og omsorgspolitikk av byråd for helse og inkludering, Meyer. Videre besøkte utvalget Løvåsen undervisningssykehjem som er et kompetansesenter for demens.

7.6 Medborger- og forbrukerutvalget

Arbeidsområdene til utvalget er menneskerettigheter, likestilling, demokrati, kriminalitet, forbrukerområdet, matvaresikkerhet, urfolkssaker, innvandring og integrasjon, og samarbeid mot rasisme.

De norske medlemmene av utvalget har vært Martin Kolberg, utvalgets nestleder (A), Per Arne Olsen (FrP), Michael Tetzschner (H) og Anna Ljunggren (A). Utvalgets leder har vært Ville Niinistö som representerer De grønne i det finske parlamentet.

I utvalgets fem møter fra 30. september 2009 til juli 2010 har det vært lagt vekt på forbrukerpolitikk, herunder EUs forslag til forbrukerdirektiv, kriminalomsorg og oppfølging av tema rundt minoriteter og selvstendighet.

I utvalgets møte på Åland 30. september 2009 ble det drøftet saker som en felles nordisk kraftsatsing mot narkotika, midlertidig personnummer ved opphold i andre nordiske land, samarbeid om migrasjonspolitikk og forbrukerpolitikk.

Under sesjonen i Stockholm deltok medlemmene i debatten etter ministerrådets to redegjørelser om likestilling og kampen mot menneskehandel.

På utvalgets møte i København 27. januar 2010 sto følgende saker på dagsordenen: felles nordisk panteording, en ev. utvidelse av likestillingsbegrepet, lovgivning mot gebyrer på private pengeoverføringer i Norden og utvisning av nordiske statsborgere mellom landene. Den siste delen av møtet ble brukt til et temamøte om forbrukerpolitikk.

Møtet i Oslo 14. april fant sted i Halden fengsel. Utvalgets medlemmer fikk se det som kanskje er Europas mest moderne fengsel og fikk en innføring i prinsipper for moderne kriminalomsorg som ligger til grunn for fengselets utforming.

På utvalgsmøtet ble følgende saker behandlet: Utvisning av nordiske borgere, utvidelse av innholdet i likestillingssamarbeidet i NMR og oppfølging av temamøte om forbrukerpolitikk.

Medborger- og forbrukerutvalgets sommermøte 2010 var lagt til Grønland. I Kangerlussuaq ble det holdt utvalgsmøte hvor bl.a. Henrik Dam Kristensen redgjorde fra møtet mellom utvalgets delegasjon og de nordiske MEP-er i Europaparlamentets fagkomité som behandler forbrukerdirektivet. Møtet var vellykket, både som modell for et fremtidig samarbeid mellom Nordisk Råd og Europaparlamentet, og konkret i saken om direktivforslaget.

Utvalget reiste videre til Ilulissat hvor man besøkte kommunen, politi, kriminalomsorgen og domstolen. Parlamentspresident Josef Motzfeldt orienterte om erfaringer med selvstyret.

7.7 Kontrollkomiteen

Kontrollkomiteens oppgaver er å utøve den parlamentariske kontrollen over den virksomheten som finansieres over Nordisk Ministerråds budsjett, inklusive de nordiske institusjonene, utføre særskilte kontrolloppgaver, kontrollere og godkjenne årsberetninger og revisjonsberetninger innen ministerrådets virksomhetsområde, samt granske rådets årsberetning og revisjonsberetning. Norsk medlem av komiteen har i perioden vært Per Rune Henriksen (A).

Kontrollkomiteen har visse faste oppgaver. Det er å granske den danske riksrevisjonens beretninger over Nordisk Ministerråds, Nordisk Råds og Nordisk kulturfonds regnskaper. Granskingen for 2009 har ikke ført til særlige merknader. På eget initiativ har kontrollkomiteen siden 2. halvår 2008 særskilt undersøkt Nordisk Ministerråds prosjektvirksomhet. Ved sesjonen i Helsingfors 2008 ble det vedtatt en rekommandasjon, der man ber Nordisk Ministerråd å fokusere på et mindre antall prosjekt, kalt profilsaker og som har stor nordisk nytte. I sin innstilling understreker kontrollkomiteen at ministerrådet bør foreta en mer kritisk gjennomgang av prosjektene og evaluere om man har nådd de politiske mål eller andre mål som er satt opp.

Kontrollkomiteen har i 2010 fortsatt granskingen av ministerrådets prosjektvirksomhet og følger opp den tidligere vedtatte rekommandasjonen, samt besøkt ministerrådets informasjonskontor i Kaliningrad for å sette seg inn i informasjonskontorenes rolle i det nordiske nærområdesamarbeidet.