Delegasjonens virksomhet i 2011

Formannskapet i den felles EØS-parlamentarikerkomiteen roterer mellom EU-siden og EFTA-landene. I 2011 har Norge og delegasjonsleder Svein Roald Hansen formannskapet på vegne av EFTA-landene. Det samme gjelder formannskapet i de to EFTA-parlamentarikerkomiteene, CMP og MPS.

Evaluering av EØS-avtalen vil også i 2011 være et sentralt tema. Den felles EØS-parlamentarikerkomiteens rapport om dette forventes ferdigstilt i løpet av 2011. Som et resultat av parlamentarikerkomiteens gjennomgang av EØS-avtalen, og resolusjonsforslaget om at EFTA-/EØS-parlamentene bør motta EU-kommisjonens lovforslag idet de legges frem, forventes det at en slik ordning kommer på plass i 2011. Kommisjonen har svart positivt på henvendelsen, forutsatt at forslagene oversendes via EFTA-sekretariatet, noe Regjeringen har samtykket i.

Årets tredjelandsreise går til Vietnam, som EFTA er inne i en dialog om å innlede frihandelsforhandlinger med.

Norge vil være vertsland for møtet i den felles EØS-parlamentarikerkomiteen 11.–15. april. Arrangementet innledes med møter i Stortinget og i Utenriksdepartementet, før delegasjonen reiser videre til Svalbard. Drøftelser om hvordan EØS-avtalen fungerer vil også her stå sentralt, og det vil særlig fokuseres på hvordan parlamentenes innflytelse på lovgivningsproessen kan styrkes, utover å kunne motta EU-kommisjonens lovforslag. Videre vil en diskusjon om Norge og EUs politikk i nordområdene være sentrale emner under Svalbard-møtet. Besøket gir en god anledning til å belyse norske synspunkter og interesser i sentrale nordområdespørsmål, og bidra ytterligere til å forsterke forbindelsene mellom norske politikere og Europaparlamentet.

EFTA-/EØS-delegasjonen vil videre delta under EFTA-parlamentarikermøtet i JPC- og CMP-format i Liechtenstein 20.–22. juni, og under parlamentarikerkomiteens møter i november.