EØS-parlamentarikerkomiteen

EØS-parlamentarikerkomiteen «skal ved dialog og debatt bidra til en bedre forståelse mellom Fellesskapet og EFTA-statene på de områder som omfattes av denne avtale», heter det i EØS-avtalens artikkel 95. Komiteen «kan gi uttrykk for sine synspunkter i form av rapporter eller resolusjoner». Den skal «særlig behandle EØS-komiteens årsberetning [ - ] om hvordan avtalen virker og utvikler seg». Under hvert møte i parlamentarikerkomiteen drøftes således ulike utviklingstrekk ved og konsekvenser av EØS-avtalen. Oppfølgingen av resolusjoner vedtatt under de foregående EØS-parlamentarikermøtet diskuteres også. En gjennomgående konklusjon fra disse årsrapportene er at EØS-avtalen fungerer tilfredsstillende.

Komiteen samler i utgangspunktet tolv representanter med stemmerett fra Europaparlamentet, og et tilsvarende antall fra EFTA-landene som er med i EØS, hvorav seks fra Norge. Vanligvis deltar også en representant for EØS-rådets formannskap, som går på omgang mellom EFTA-siden i EØS og EU, samt en representant for EØS-komiteen og en for overvåkingsorganet ESA. Sveitsiske parlamentarikere har observatørstatus.

EØS-parlamentarikerkomiteen møttes i Vaduz 29. mars og i Strasbourg 24. – 25. november. Forut for disse møtene utformes som regel rapporter og resolusjoner, som det voteres over i møtene.

I mars var temaet nåværende og fremtidige utfordringer innen finanssektoren i EØS-området, samt drøftelsen av følgende rapporter:

  • Årsrapport om hvordan EØS-avtalen fungerer

( Rapportører: Harry Quaderer, Liechtenstein og Zuzana Brzobohatá, Tsjekkia)

  • EUs felles fiskeripolitikk og EØS

(Rapportører: Harald T. Nesvik, Norge og Pat Gallagher, Irland)

  • EØS og regionalt samarbeid: Nye kanaler for dialog

(Rapportører: Svein Roald Hansen, Norge og Indrek Tarand, Estland).

Under diskusjonen knyttet til årsrapporten om hvordan EØS-avtalen fungerer, ble det konkludert med at avtalen fungerer tilfredsstillende for alle parter. Det ble imidlertid lagt vekt på at Lisboa-traktaten styrker de nasjonale parlamentenes deltakelse i beslutningsprosessen i EU, og det ble fremhevet at man burde vurdere på hvilke måter dette kunne reflekteres i en styrket innflytelse også for EFTA-landenes parlamenter. I resolusjons form ble det foreslått å gjenta overfor EU-kommisjonen at parlamentene i EFTA-/EØS-landende på lik linje med EU-landenes parlamenter burde motta EU-kommisjonens forslag til rettsakter idet de legges frem. Europaparlamentet ga i et vedtak 7. september sin støtte til dette forslaget.

Under novembermøtet sto forbrukerdirektivet sentralt, samt drøftelsen av følgende rapporter:

  • Europa 2020: Innovasjon og EØS

(Rapportører: Thorgerdur K. Gunnarsdóttir, Island og Paul Rübig, Østerrike)

  • Det europeiske året mot fattigdom og sosial diskriminering

(Rapportører: Svein Roald Hansen og Pat Gallagher)

  • Handel med selprodukter

(Rapportører: Kåre Simensen, Norge og Arlene McCarthy, Storbritannia)

Det vedtas resolusjoner tilknyttet flere av disse temaene. Disse blir oversendt EØS-rådets formann, EU-rådets formann, EØS-komiteen, EFTA-landenes parlamentspresidenter og Europaparlamentets president, utenrikskomité og relevante fagkomiteer, samt overvåkingsorganet ESAs president. I 2010 ble den felles EØS-parlamentarikerkomiteen ledet av Pat Gallagher fra Irland.