Det arktiske parlamentarikersamarbeidet

Lederen av Stortingets delegasjon, Eirik Sivertsen, representerer Stortinget på møtene til Den arktiske parlamentarikerkomiteen. Denne komiteen består av folkevalgte fra de 8 arktiske landene (Canada, Danmark, Finland, Island, Norge, Russland, Sverige og USA) og Europaparlamentet. Urfolkene i Arktis deltar i samarbeidet som faste deltakere (permanent participants).

I perioden 1. oktober 2013 – 12. september 2014 avholdt komiteen 4 møter (Ottawa, København, og 2 møter i Whitehorse). Folketingsmedlem Sara Olsvig fra Danmark/Grønland har ledet komiteen i perioden. På møtet 11. september 2014 ble delegasjonsleder Sivertsen valgt som ny leder av Den arktiske parlamentarikerkomiteen for de to kommende årene, og Dennis Bevington fra Canada ble gjenvalgt som nestleder av komiteen.

Et viktig formål med møtene i Den arktiske parlamentarikerkomiteen er å ha en dialog med landet som er leder av Arktisk råd – det arktiske regjeringssamarbeidet. På møtet i Ottawa i februar 2014 deltok den canadiske ministeren og formannskapet i Arktisk råd, Leona Aglukkaq, på komitémøtet. På møtet i København i juni deltok den danske utenriksminister Martin Lidegaard.

Stortinget har påtatt seg å være vertskap for sekretariatsfunksjonen til det arktiske parlamentarikersamarbeidet. Dette utføres av seniorrådgiver Bjørn Willy Robstad i internasjonal avdeling. I kraft av å inneha denne posisjonen deltar Bjørn Willy Robstad som observatør på Arktisk råds halvårlige høynivå-møter på tjenestemannsnivå (Senior Arctic Officials). Robstad ble 11. september 2014 gjenoppnevnt som generalsekretær for de kommende to årene.