Det arktiske parlamentarikersamarbeidet

Lederen av Stortingets delegasjon, Eirik Sivertsen, representerer Stortinget på møtene til Den arktiske parlamentarikerkomiteen. Denne komiteen består av folkevalgte fra de 8 arktiske landene (Canada, Danmark, Finland, Island, Norge, Russland, Sverige og USA) og Europaparlamentet. Urfolkene i Arktis deltar i samarbeidet som faste deltakere (permanent participants).

I perioden 12. september 2014 til 12. september 2015 har komiteen avholdt 3 møter (Helsingfors, Washington og Reykjavik). Delegasjonsleder Sivertsen ble valgt som ny leder av Den arktiske parlamentarikerkomiteen for de to kommende årene på et møte 11. september 2014. Dennis Bevington fra Canada ble gjenvalgt som nestleder av komiteen.

Et viktig formål med møtene i Den arktiske parlamentarikerkomiteen er å ha en dialog med det arktiske regjeringssamarbeidet i Arktisk råd. På møtet i Helsingfors i november 2014 deltok den finske utenriksministeren Erkki Tuomioja. I forlengelsen av komitémøtet ble det arrangert et seminar om sikkerhet i Arktis hvor ytterligere to medlemmer av delegasjonen deltok.

På møtet i Washington i 10.–11. mars 2015 deltok USAs spesielle representant for Arktisk råd, admiral Robert Papp, på møtet, hvor han diskuterte planene for USAs kommende formannskap i Arktisk råd med komiteens medlemmer. I Reykjavik i mai 2015 deltok statssekretær Stefán Haukur Jóhannesson og redegjorde for Islands arktiske politikk samt resultatene fra Arktisk råds ministermøte 23. april 2015. Møtet i Reykjavik ble arrangert i forlengelsen av den 4. parlamentarikerkonferansen for Den nordlige dimensjon hvor medlemmene av komiteen deltok.

I kraft av å være leder for komiteen har Sivertsen blant annet deltatt på Arktisk råds ministermøte i Iqaluit, Canada, 23.–24. april 2015, og på klimakonferanse «GLACIER» i Anchorage, 30.–31. august 2015. Sivertsen var også innleder på et seminar om Arktis i Paris 6. februar 2015.

Sivertsen talte på vegne av Den arktiske parlamentarikerkomiteen under Nordisk råds sesjon i Stockholm 30. oktober 2014.

Stortinget har påtatt seg å være vertskap for sekretariatsfunksjonen til det arktiske parlamentarikersamarbeidet. Dette utføres av seniorrådgiver Bjørn Willy Robstad i internasjonal avdeling. I kraft av å inneha denne posisjonen deltar Bjørn Willy Robstad som observatør på Arktisk råds halvårlige høynivåmøter på tjenestemannsnivå (Senior Arctic Officials). Robstad ble 11. september 2014 gjenoppnevnt som generalsekretær for de kommende to årene.