Vedlegg 2 – Møter, besøk og deltakelse på konferanser mv.

I det følgende redegjøres det kort for møter, besøk, seminarer, konferanser mv. som utvalget og dets sekretariat i løpet av 2015 har deltatt på. Utover dette har utvalgsleder og andre medlemmer av utvalget også holdt en del innlegg om EOS-utvalgets virksomhet i mindre formelle sammenhenger.

Besøk til nederlandske kontrollmyndigheter

To ansatte i sekretariatet besøkte i januar 2015 den nederlandske kontrollmyndigheten «Review Committee on the Intelligence and Security Services» (CTIVD) i Haag, som ledd i å øke kunnskapen om andre staters kontroll med de hemmelige tjenestene.

Demokratiseminar i Bodø

Utvalgsleder holdt i januar 2015 et innlegg om kontrollen med de hemmelige tjenestene i Norge på: «Demokratiseminaret om terrortrussel, overvåkning og sikkerhet i et demokratisk samfunn», ved Universitetet i Nordland, Bodø.

Besøk til svenske kontrollmyndigheter

To ansatte i sekretariatet besøkte i januar 2015 «Säkerhets- og integritetsskyddsnämnden» i Stockholm som ledd i å øke kunnskapen om andre staters kontroll med de hemmelige tjenestene.

Møte med Sivilombudsmannen

Sekretariatet møtte i januar ansatte hos Sivilombudsmannen. Møtet ble avholdt med tanke på å utveksle og lære av hverandres erfaringer.

Studietur til USA

Samfunnsvitenskapelig seniorrådgiver besøkte i januar 2015 sentrale amerikanske forskningsmiljøer innenfor etterretning og demokratisk kontroll med hemmelige tjenester i Washington DC og Boston. Besøket var et ledd i utvalgets arbeid med å knytte faglige kontakter og heve kompetansen på fagfeltet.

Besøk av delegasjon fra Østerrike

EOS-utvalget mottok i januar 2015 en delegasjon fra Østerrike. Besøket var en del av et studiebesøk til Norge, der østerrikerne ønsket å lære mer om den norske modellen for kontroll med de hemmelige tjenestene.

Besøk av Europarådets kommisær for menneskerettigheter

EOS-utvalget mottok i januar 2015 Europarådets kommisær for menneskerettigheter Mr. Nils Muiznieks. Kommisæren ønsket å lære mer om den norske modellen for kontroll med de hemmelige tjenestene. Kommisæren publiserte senere på året følgende rapport med anbefalinger: «Democratic and effective oversight of national security service», Europarådet 2015.

Besøk til DCAF

Samfunnsvitenskapelig seniorrådgiver besøkte i januar 2015 det Genève-baserte forskningsinstituttet «Democratic Controll of Armed Forces» (DCAF). Besøket var et ledd i å videreutvikle kontakten og samarbeidet med forskningsinstituttet.

Besøk til belgiske kontrollmyndigheter

Samfunnsvitenskapelig seniorrådgiver besøkte i mars 2015 den belgiske kontrollmyndigheten «Belgian Standing Intelligence Agencies Review Committee» i Brüssel, som ledd i å øke kunnskapen om andre staters kontroll med de hemmelige tjenestene.

Møte med Ombudsmannen for Forsvaret

Ansatte i sekretariatet møtte i april 2015 Ombudsmannen for Forsvaret for å utveksle erfaringer og diskutere felles utfordringer, særlig når det gjelder klager over saker om sikkerhetsklarering.

Forskerlunsj i Tromsø

Sekretariatsleder og to ansatte i sekretariatet deltok i mai 2015 på en forskerlunsj med forskere og studenter fra Det juridiske fakultet og Fakultetet for Humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet. Tema for møtet var den demokratiske kontrollen med de hemmelige tjenestene i Norge og EOS-utvalgets kontrollfunksjon. EOS-utvalget var medarrangør på forskerlunsjen.

Deltakelse på OSSE-konferanse i Usbekistan

Samfunnsvitenskapelig seniorrådgiver holdt i mai 2015 et innlegg på Organisasjon for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (OSSE)s konferanse i Tashkent, Usbekistan. Tema for konferansen var «Urgent issues of enhancement of organizational and legal mechanisms for exercise of Parliamentary control: National and foreign practice».

Konferanse om demokratisk kontroll med etterretningstjenester i Europaparlamentet

Utvalgsmedlem Koritzinsky deltok i mai 2015 med et foredrag på den interparlamentariske konferansen i Europaparlamentet med tittel «Conference on the Democratic oversight of Intelligence services in the European Union». Konferansen ble avholdt i Brüssel.

Foredrag ved Forsvarets stabsskole

Utvalgsmedlem Koritzinsky og samfunnsvitenskapelig seniorrådgiver holdt i september 2015 foredrag om EOS-utvalget for masterskolestudenter i emnet etterretning ved Forsvarets stabsskole.

Konferanse om beskyttelse av data i Amsterdam

Utvalgsmedlem Sunde og en ansatt i sekretariatet deltok i oktober 2015 på konferansen «International Conference of Data Protection and Privacy Commissioners» i Amsterdam.

Møte med andre staters kontrollmyndigheter i Bern

Sekretariatsleder og samfunnsvitenskapelig seniorrådgiver møtte i oktober 2015 representanter for demokratiske kontrollmyndigheter for hemmelige tjenester fra en rekke europeiske land. På møtet diskuterte representantene muligheten for å få til et økt internasjonalt samarbeid kontrollorganene imellom.

Besøk av delegasjon fra Tyskland

I oktober 2015 mottok utvalget et besøk fra den tyske G-10 kommisjonen i Deutscher Bundestag. Besøket var en del av et flere dagers studiebesøk til Norge, der den tyske kontrollkommisjonen ønsket å lære mer om den norske modellen for kontroll med de hemmelige tjenestene.

Boklansering ved Universitetet i Oslo

Utvalgsleder og samfunnsvitenskapelig seniorrådgiver holdt i oktober 2015 innlegg på den internasjonale lanseringen av boken «Making International Intelligence Cooperation Accountable». Lanseringen fant sted ved Det juridiske fakultet på Universitetet i Oslo. Boken er et resultat av et samarbeid mellom forskningsinstituttet DCAF, Durham University, UK og EOS-utvalget.

Halvdags forskningsseminar i Tromsø

Samfunnsvitenskapelig seniorrådgiver holdt i oktober 2015 en presentasjon om utfordringer knyttet til internasjonalt samarbeid mellom kontrollorganer på et halvdagsseminar ved Det juridiske fakultet på Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet. EOS-utvalget var medarrangør til forskningsseminaret.

Skandinavisk møte mellom kontrollorganer i Stockholm

EOS-utvalget og deler av sekretariatet møtte i oktober 2015 sine skandinaviske kollegaer fra Danmark og Sverige. Tema for møtet var utfordringer knyttet til kontroll av behandlingen av personopplysninger i de hemmelige tjenestene. Møtet fant sted i Stockholm og varte i to dager.

Personvernkonferanse i Oslo

Sekretariatsleder holdt i oktober 2015 et foredrag på personvernombudskonferansen i Oslo. Temaet for innlegget var «Hjelp – PST står på døra og vil ha vår hjelp – hva gjør vi?».

DCAF Workshop – Georgias Parlament

Utvalgsmedlem Koritzinsky deltok i november med et foredrag på en workshop om «Intelligence and oversight reform in Georgia». Workshopen ble arrangert av forskningsinstituttet DCAF.

Besøk til amerikanske og kanadiske kontrollmyndigheter

Samfunnsvitenskapelig seniorrådgiver besøkte i november 2015 representanter for de amerikanske kontrollmyndighetene Senate Select Committe on Intelligence og House Select Committe on Intelligence, samt de kanadiske kontrollmyndighetene Security Intelligence Review Committee og Office of the Communications Security Establishment Commissioner. Besøket var et ledd i å øke kunnskapen om andre staters kontroll med de hemmelige tjenestene.

Presentasjon for parlamentarikerdelegasjon fra Ukraina

Samfunnsvitenskapelig seniorrådgiver holdt i november 2015 en presentasjon for en ukrainsk parlamentarikerdelegasjon på besøk til Norge. Tema for presentasjonen var hvordan EOS-utvalget fører en demokratisk kontroll med de hemmelige tjenestene i Norge.

Deltakelse på DCAF-konferanser på Vest-Balkan

Samfunnsvitenskapelig seniorrådgiver deltok i desember 2015 som innleder på to konferanser arrangert av DCAF på Vest-Balkan (Makedonia og Slovenia). Temaet for begge konferansene var institusjonsutvikling i unge demokratier med særlig fokus på utvikling av systemer for demokratisk kontroll med de hemmelige tjenestene.