Innhold

9. Det parlamentariske østersjøsamarbeidet

Formålet med det parlamentariske østersjøsamarbeidet er å fremme den parlamentariske dialogen i Østersjøregionen, samt påvirke regjeringene i utviklingen av østersjøsamarbeidet. Den første parlamentariske østersjøkonferansen ble holdt i 1991. Til den årlige konferansen blir 11 nasjonale parlament, 11 regionale parlament og fem internasjonale organisasjoner samt en rekke NGO-er invitert.

For å forberede og følge opp den årlige konferansen er det etablert en fast parlamentarikerkomité. I 2016–17 har stortingsrepresentant Per Rune Henriksen vært norsk medlem av komiteen.

Den 26. parlamentariske østersjøkonferansen ble avholdt i Hamburg 4.–5. september 2017. Fra Stortinget deltok Per Rune Henriksen (A), Sonja Mandt (A) og Ingebjørg Godskesen (FrP).

Hovedtemaene for konferansen var rapportering og diskusjon om regjeringenes samarbeid i Østersjørådet og innovasjon og kunnskapsoppbygging. Sonja Mandt er oppnevnt rapportør på kulturområdet og avleverte sin andre rapport om Østersjøområdets kulturarv, med særlig vekt på fredningsbestemmelser for kulturminner og landskapsvern.

Konferansen vedtok enstemmig et sluttdokument (Vedlegg 3).