Søk

Innhold

7. Nordisk råds temasesjon, april 2017

7.1 Aktuell debatt om Norden og USA

Temasesjonen i Stockholm ble innledet med en debatt om Nordens forhold til USA. Sveriges utenriks- og samarbeidsminister Margot Walström åpnet debatten, etterfulgt av innlegg fra Norges samarbeidsminister Frank Bakke-Jensen og Nina Fellmann samarbeidsminister fra Åland.

Bakke-Jensen påpekte viktigheten av at Norden bevarer et godt samarbeid med USA, men at det ikke innebærer at man ikke kan si ifra og være kritisk til utviklingstrekk. Han understreket at Norden skal verne om folkeretten, FN, NATO og internasjonale konvensjoner, og at proteksjonisme ikke er veien å gå i økonomisk usikre tider. Han understreket også at uavhengig av USAs retningsvalg, så ligger den norske klimapolitikken fast.

I den etterfølgende diskusjonen ga flere medlemmer uttrykk for beykmring over truslene mot en rettsbasert verden og utviklingen mot mer proteksjonisme og mindre frihandel. Det ble understreket at Norden må stå sammen i vernet av de grunnleggende demokratiske verdier og fremme internasjonalt samarbeid, spesielt innen klima, asylrett og likestilling.

Andre medlemmer fremhevet viktigheten av å opprettholde den gode alliansen med USA og foreslo et samarbeid mellom Nordisk råd og Kongressen.

De ulike samarbeidsalliansene til de nordiske landene ble fremhevet, og at nordisk forsvarssamarbeid var mer aktuelt nå enn på lang tid. Andre mente det var viktigere å bekjempe falske nyheter og propaganda enn å styrke det militærpolitiske samarbeidet.

Presidiet konkluderte med at det ikke var grunnlag for å vedta en felles uttalelse om temaet.

7.2 Generelle saker

Under generelle saker ble medlemsforslaget om en gransking av North Stream 2 (A1691/presidiet) behandlet. Presidiet var delt, men flertallet innstilte å ikke gå videre med saken. Debatten i plenum reflekterte presidiet, hvor sosialdemokratene, nordisk frihet og de venstre grønne mente saken manglet en nordisk dimensjon og nytte, mens de konservative og midtengruppen mente saken hadde innvirkning på miljø, energi og forsvarspolitikk i de nordiske landene. 35 stemte for ikke å gå videre med saken, 20 mot.

Medlemsforslaget om retten til selvbestemmelse for folket i Vest-Sahara (A1696/presidiet) ble behandlet. Michael Tetzschner la frem presidiets forslag, som var ikke å gå videre med saken, blant annet fordi Nordisk råd bør konsentrere seg om nærområdene, og at de nordiske regjeringene allerede er involvert i saken. Rigmor Andersen Eide sa at situasjonen i Vest-Sahara påvirker oss alle, blant annet gjennom råvarepriser, og at Norden bør tale med én stemme overfor Frankrike, som sitter med en nøkkel i saken. Forslagsstillerne mente Nordisk råd hadde en rolle i å fordømme okkupasjon av territoriet, slik man gjør i andre tilfeller. Under avstemningen stemte 44 for ikke å gå videre med saken, 9 mot.

Medlemsforslaget om nedsettelse av en innvandringspolitisk gruppe i Nordisk råd (A1690/presidiet) ble behandlet. Sonja Mandt la frem presidiets forslag om ikke å gå videre med saken, da det ikke er behov for en særskilt gruppe, men at aktuelle saker kan behandles i nåværende institusjonell struktur. Forslagsstillerne mente spørsmålet var så viktig at en særlig gruppe var berettiget. 45 stemte for ikke å gå videre med saken, 8 mot.

Medlemsforslaget om økt deltakelse av Ungdommens nordiske råd (A1674/presidiet) ble behandlet. Presidiet mente samarbeidet var svært positivt i nåværende form, og flertallet mente at dagens ordning var tilfredsstillende. 51 stemte for presidiets betenkning, 4 mot.

Medlemsforslaget om forbud mot mikroplast i kosmetikk (A1692/holdbart) ble behandlet. De negative miljøkonsekvensene av mikroplast ble fremsatt, og det ble hevdet at mikroplast i kosmetikk kan erstattes av biologiske produkter. Forslaget ble vedtatt med 51 stemmer for, ingen imot.

Jorodd Asphjell la frem medlemsforslaget om en forskningspolitisk redegjørelse (A1706/kultur) som ble behandlet. Da forskning utgjør en stor andel av det nordiske samarbeidet, ønsket rådet en redegjørelse. 56 stemte for forslaget, ingen imot.

Bente Stein Mathisen la frem medlemsforslaget om bekjempelse av antimikrobiell resistens (A1714/velferd), om behov for oppfølging av Nordisk råds hvitbok om antibiotikaresistens og hvordan begrense bruken av antibiotika. Per Olaf Lundteigen understreket viktigheten av dette innen dyrevelferd og av å påse at dyr ikke får antibiotika profylaktisk under dekke av annet navn. Forslaget ble vedtatt med 56 stemmer for, ingen imot.

Medlemsforslaget om oppfyllelse av internasjonale klimamålsetninger (A1673/holdbart) ble behandlet, hvor det etterspørres jevnlige oppdateringer og redegjørelser fra Ministerrådet om landenes oppfølging av FNs klimamål i Parisavtalen. 52 stemte for forslaget, ingen imot, 5 avsto.

Medlemsforslaget om bekjempelse av menneskehandel (A1651/medborger) ble behandlet. Forslaget omhandler moderne former for slaveri og hvordan få belyst den illegale økonomien i Norden som står bak eller bidrar til menneskehandel. 56 stemte for, ingen imot.

Medlemsforslaget om en kjernevåpenfri sone i Norden (A1695/presidiet) ble behandlet. Rigmor Andersen Eide la frem flertallet i presidiets innstilling om ikke å gå videre med saken, blant annet fordi Norden allerede er en atomvåpenfri sone. Michael Tetzschner understreket dette og anså forslaget for symbolpolitikk, og at forslaget kunne så uklarhet rundt de nordiske NATO-landenes holdning til å la seg forsvare av kjernevåpen. Forslagsstillerne mente dog at det ville være en viktig markering og at Norden må gå forrest i kampen mot atomvåpen. 47 stemte for ikke å gå videre med forslaget, 6 mot.

7.3 Nye medlemsforslag

Nye medlemsforslag som ble fremsatt og fordelt i utvalgene for videre behandling, var:

  • Forslag om felles nordisk luftfartspolitikk, fremsatt av Den sosialdemokratiske gruppen og fordelt til Utvalget for vekst og utvikling.

  • Forslag om å underbygge delingsøkonomien i Norden, fremsatt av Midtengruppen og fordelt til Utvalget for et holdbart Norden.

  • Forslag om nordisk samarbeid om digitalisering innen høyere utdanning og forskning, fremsatt av Den konservative gruppen og fordelt til Utvalget for kunnskap og kultur.

  • Forslag om Norden som verdensledende på 5G, med fokus på velferdsteknologi, fremsatt av Den sosialdemokratiske gruppen og fordelt til Utvalget for velferd i Norden.

  • Forslag om å forsterke forbrukernes rolle i kampen mot klimaendringer, fremsatt av Midtengruppen og fordelt til Utvalget for et holdbart Norden.