7. Det parlamentariske østersjøsamarbeidet

Formålet med Det parlamentariske østersjøsamarbeidet (Baltic Sea Parliamentary Conference – BSPC) er å fremme den parlamentariske dialogen i østersjøregionen og påvirke regjeringene i utviklingen av østersjøsamarbeidet. Den første parlamentariske østersjøkonferansen ble holdt i 1991. Til den årlige konferansen inviteres elleve nasjonale parlament, elleve regionale parlament og fem internasjonale organisasjoner samt en rekke sivilsamfunnsorganisasjoner. Frem til stortingsvalget i 2021 var Jorodd Asphjell Stortingets representant i BSPCs Standing Committee. Michael Tetzschner representerte Nordisk råd i komiteen. Etter stortingsvalget er Himanshu Gulati Stortingets representant i BSPCs Standing Committee.

Aktiviteten i BSPC var også i 2021 preget av koronapandemien. Sverige hadde presidentskapet i 2021, og den 30. BSPC-sesjonen var planlagt i Stockholm, men ble arrangert digitalt 30. august. Daværende utenriksminister Ine Eriksen Søreide holdt innlegg på vegne av det norske formannskapet i regjeringssamarbeidet, Council of Baltic Sea States. I resolusjonen fra den 30. BSPC-sesjonen ble regjeringene denne gang særlig oppfordret til å arbeide mot desinformasjon og beskytte pressefriheten og ytringsfriheten. Dette har vært vektlagt av det svenske presidentskapet. BSPC arbeider også for å inkludere ungdom i politikk og beslutningsprosesser. Det ble derfor avholdt en egen ungdomskonferanse i forbindelse med sesjonen.

Sverige vil fortsette sitt presidentskap også i 2022 og tar da sikte på å få avholdt den 31. BSPC-sesjon fysisk i Stockholm 12.–14. juni 2022.