Søk

Innhold

5. Alternative voteringstidspunkt

5.1 Innledning

Reglementskomiteen har mottatt et innspill fra stortingsrepresentant Erlend Wiborg hvor han foreslår at voteringene skyves til morgenen, slik at når stortingsmøtet settes, voteres det over sakene fra gårsdagen. I innspillet fra Wiborg heter det:

«Helst ønsker jeg dette hele året, men ekstra nyttig kan det være de dagene før sommer og jul der vi fraviker fra faste voteringstidspunkter. Det er to grunner til at dette kan være en god idé. Det ene er at det frigjør tid for representantene, men også at enkelte ganger har en behov for ytterligere avklaringer etc. etter debatten i salen og da har en kvelden/natten på å ta de avklaringene».

5.2 Gjeldende regulering

Stortinget vedtok 20. juni 2019 endringer i Stortingets forretningsorden som la til rette for innføring av faste voteringstidspunkter, jf. Innst. 392 S (2018–2019). Endringene trådte i kraft 1. oktober 2019. I innstillingen fra Stortingets presidentskap ble det pekt på at hovedformålet med endringen var større forutsigbarhet for representantene, slik at det blir enklere for dem å planlegge egen tid.

Som hovedregel, utenom innspurtsperiodene før jul og før sommeren, praktiseres det nå to faste voteringstidspunkter i uken: Tirsdager kl. 15.00 og torsdager kl. 14.00. Videre avholdes det votering hver dag i innspurtsperiodene, dvs. de siste ukene før jul og før sommeren, beskrevet slik i Innst. 392 S (2018–2019) punkt 1.2.2.:

«Med ny ordning legges det opp til at man i innspurtperiodene før jul voterer hver dag ved møtets slutt som i dag, av hensyn til en hensiktsmessig behandling av statsbudsjettet. I innspurten før sommeren foreslås det av hensyn til saksmengden at det voteres hver dag slik som i dag, men da på et bestemt tidspunkt.»

5.3 Komiteens vurderinger og forslag

Etter reglementskomiteens syn er dagens voteringsordning vel innarbeidet hos representantene og i partigruppene. Selv om votering til faste tidspunkt har hatt enkelte utilsiktede konsekvenser, som omtalt nærmere ovenfor under punkt 4.3.1, må disse etter komiteens syn veies opp mot den fordelen det er at representantenes hverdag er mer forutsigbar. Faste voteringstidspunkt og generelt færre ettermiddagsmøter har særlig betydning for representanter med familie og barn, og kanskje spesielt de som bor i nærheten av hovedstaden. Når det gjelder det konkrete forslaget om å flytte voteringstidspunktet til møtestart, påpeker komiteen at dette vil medføre lengre tid fra debatt til votering for mange saker. I tillegg vil det kunne bidra til at færre representanter er til stede i salen etter at voteringen er gjennomført for dagen. Komiteen er derfor skeptisk og ønsker ikke å gå videre med forslaget.