Vedlegg 2

Brev av 28. november 1997 fra Sosialistisk Venstrepartis stortingsgruppe til Stortingets administrasjon, Det konstitusjonelle kontor.

VEDRØRENDE MULIG OVERFØRING AV MIDLER TIL ARBEIDSMARKEDSTILTAK

       Vi viser til Stortingets vedtak torsdag om rammer i statsbudsjettet for 1998. I den vedtatte nettoramme for rammeområde 6 er det, i følge merknad fra KrF, SP, Venstre og Tverrpolitisk Folkevalgte i B.innst.S.nr.I (1997-1998), bl.a. lagt til grunn en reduksjon på 1.185 mill. kroner i arbeidsmarkedstiltak, « som er ei inndraging av ubrukte midlar frå 1997 som vert overført 1998-budsjettet ».

       I brev fra statsråd Eldbjørg Løwer til Sosialistisk Venstrepartis og Arbeiderpartiets stortingsgrupper er dette utdypet slik:

       « Hovedårsaken til at arbeidsmarkedsetaten har ledige midler i 1997 er at det er overført for mye midler inn i 1997. Overføringene knytter seg til tilsagn som er gitt og gjennomført i et år, men som kommer til utbetaling i neste budsjettår. »

       Statsrådens svar må tolkes dithen at dette gjelder midler som er « akkumulert » opp gjennom flere år, i alle fall fra 1996.

       I følge Bevilgningsreglementets § 7 b) er det anledning til å overføre midler fra en budsjettermin til en annen, forutsatt at den aktuelle posten er gitt stikkordet kan overføres. Dette gjelder bl.a. de aktuelle postene. Bevilgningsreglementet gir følgende anvisning på hvordan dette stikkordet skal brukes:

       « Stikkordet kan tilføyes ved bygge- og anleggs- og materiellbevilgninger og ved andre bevilgninger der Stortinget finner bruk av stikkordet påkrevet for å oppnå best mulig resultat av vedkommende bevilgning. »

       Slik Sosialistisk Venstrepartis stortingsgruppe tolker dette, er stikkordet knyttet til bevilgninger der tiltaket enten kan tenkes å strekke seg ut over en budsjettermin, eller der utbetaling kan komme i en seinere termin. Vår vurdering tilsier imidlertid at mindreforbruk som skyldes at de planlagte tiltak ikke blir gjennomført, eller blir gjennomført i et mindre omfang enn forutsatt, ikke naturlig faller inn under midler som skal kunne overføres.

       Vi ber om Det konstitusjonelle kontors vurdering av dette spørsmålet, og minner om at kommunalkomiteen avgir sin innstilling vedrørende ramme 6 1. desember.