Vedlegg 2

Brev fra Nærings- og handelsdepartementet v/næringsminister Lars Sponheim til næringskomiteen datert 20. november 1997:

Spørsmål i forbindelse med næringskomiteens arbeid med statsbudsjettet for 1998

       Det vises til fax fra næringskomiteen av 17. november 1997 med spørsmål knyttet til næringskomiteens arbeid med statsbudsjettet for 1998.

       Nedenfor følger departementets besvarelse av komiteens henvendelse:

1. Kap. 953 Kings Bay Kull Comp. A/S

       Kings Bay Kull Comp. AS opplyser at arbeidet med en samlet plan for nødvendig opprydding av det tidligere gruveområdet i Ny-Ålesund er kommet godt i gang. Det er nedsatt en styringsgruppe for planarbeidet der Bergmesteren for Svalbard og Sysselmannen er representert. Gruppen ledes av administrerende direktør i Kings Bay Kull Comp AS.

       Sommeren 1997 foretok man registreringer av hele området. Det foreligger derfor nå god dokumentasjon på områdets utbredelse og det er utarbeidet beskrivelser av hvilke oppryddingsproblemer man står overfor. For å få foretatt nødvendige kulturminneregistreringer og for å få utarbeidet premisser for det videre arbeid med en detaljert kulturminneplan for området, har Sysselmannen leid inn spesialkompetanse fra Riksantikvaren. Sysselmannen har ellers bidratt til registreringer og klassifiseringer av miljø- og giftavfall i området.

       Styringsgruppen vil videreføre planarbeidet for det tidligere gruveområdet i 1998, og tar sikte på å kunne presentere en kostnadsberegnet plan vinteren 1998/99. Kostnader til opprydding vil sannsynligvis representere et betydelig beløp. Oppryddingsarbeidene vil derfor først kunne gjennomføres etter at nødvendig finansiering er på plass.

2. Kap. 911 post 72 bedriftenes rådgivningstjeneste

       Markedet for økonomisk/administrative rådgivningstjenester er godt utbygd. I tillegg til BRT finnes det er stort innslag av private aktører. BRT må således ses som en del av det totale tjenestetilbudet på dette området.

       I den kommende næringsmeldingen, som er planlagt fremmet for Stortinget i vårsesjonen, vil Regjeringen foreta en gjennomgang av helheten i det nasjonale veiledningstilbudet. Man vil da ta for seg både organisering og innretning av den offentlige bevilgningen til veiledningstjenesten. Det er Regjeringens mål at etablerere og nyskapere skal ha et offentlig finansiert tilbud når det gjelder økonomisk/administrativ rådgivning. Tilbudet skal finnes på de områder hvor man definerer en offentlig rolle, og hvor man opplever en markedssvikt på tilbudssiden.

       BRT-selskapene utarbeider offentlige revisorattesterte årsrapporter. I tillegg er det utviklet et mål og resultatstyringssystem for BRT, hvor hvert enkelt BRT-selskap rapporterer med hensyn til all offentlig finansiert aktivitet. På denne måten har departementet oversikt over hvert enkelt BRT-selskaps offentlige finansierte aktiviteter, egeninntjeningsgrad, SMB-profil, osv.

       Det er ikke grunn til å tro at BRT-selskapene gjennom offentlig finansiert virksomhet, tilegner seg en kompetanse som i neste omgang kan brukes i konkurranse med private aktører. Oppdragene er av begrenset størrelse, og spesifikt rettet inn mot SMB. Oppdragene vil derfor i stor grad oppfattes å være lite lønnsomme i det private markedet.

       Når det gjelder næringskomiteens spørsmål om hvorvidt man har vurdert en innretning hvor statlige midler kanaliseres direkte til den enkelte nyetablerer og småbedrift, henvises det til den kommende næringsmeldingen. Gjennomgangen av dagens system tar sikte på å finne en hensiktsmessig organisering og innretning av den offentlig finansierte veiledningstjenesten, innenfor rammen av det offentliges rolle og brukernes behov.

3. Svalbardmeldingen

       Ny stortingsmelding om Svalbard forventes framlagt for Stortinget i 1998. Meldingen legges fram av Justisdepartementet