Vedlegg: Brev fra Kulturdepartementet til Stortingets familie-, kultur- og administrasjonskomité, datert 30. november 1998

Svar på spørsmål vedr St.prp. nr. 1, tillegg nr 4 (1998-99) Om endringer i Kulturdepartementets budsjettforslag for 1999 under enkelte kapitler

Jeg viser til spørsmål fra Familie-, kultur- og administrasjonskomiteen av 26. november.

Kap 324 teater- og operaformål

I følge proposisjonen svekkes Kulturdepartementets budsjett kap. 324 med kr 33 025 000 og overføres til kap. 571 post 65 Hovestadstilskudd.

Hvor mange år vil dette ekstratilskuddet tilfalle Oslo kommune, og hvilken garanti har man for at det brukes til kultur?

Den nye ansvarsdelingen for Oslo Nye Teater og Nationaltheatret med Torshovteatret, som innebærer at Oslo kommune overtar det fremtidige økonomiske og forvaltningsmessige ansvaret for Oslo Nye Teater, mens staten gjør det samme for Nationaltheatret med Torshovteatret, er forutsatt å tre i kraft fra 1. januar 1999 og er varig. Denne ansvarsdelingen innebærer merutgifter for Oslo kommune, og Kulturdepartementet har for 1999 beregnet en kompensasjon på kr 33 025 000 til Oslo kommune som er lagt inn i budsjettet under kap 571 post 65 Hovedstadstilskudd. Kompensasjonen for merutgifter er av varig karakter.

I og med at kap 571 forvaltes av Kommunal- og regionaldepartementet har Kulturdepartementet lagt spørsmålet fram for dette departementet som i svar hit har uttalt følgende:

«Kap 571 post 65 Hovedstadstilskudd er ny fra og med 1999, og er opprettet i forbindelse med at selskapsskatten blir statlig fra 1999, og som en delvis kompensasjon for Oslo kommunes inntektsbortfall i forbindelse med denne omleggingen. Begrunnelsen for tilskuddet er også knyttet til Oslos hovedstadsfunksjoner, som gir seg uttrykk på ulike områder. Dette innebærer at tilskuddet ikke er et engangstilskudd, men har varig karakter. Størrelsen på tilskuddet vil imidlertid avhenge av Stortingets bevilgningstiltak det enkelte år. Det foreligger ingen garanti for at Oslo kommune benytter tilskuddet til kultur. Kulturdepartementet viser til dette og har for sin del ikke noe å tilføye.»