Brev fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet v/statsråden til arbeids- og sosialkomiteen, datert 27. november 2007

Servicehunder

Jeg viser til brev av 27. november 2007 fra Arbeids- og sosialkomiteen om servicehunder. Jeg ønsker med dette å informere om hva Regjeringen har gjort i saken.

Stiftelsen Helse- og rehabilitering har i fem år finansiert Prosjekt Servicehund, som har vært drevet av Norges Blindeforbund (2 år) og Norges Handikapforbund (3 år). Fra 2007 ble det ikke tildelt ytterligere midler. Norsk forening for assistansehundbrukere (NFAB) søkte i januar 2007 Arbeids- og inkluderingsdepartementet om økonomisk støtte til fortsatt drift av Norges Handikapforbunds prosjekt, herunder til videre utdanning og utlevering av hunder. Det ble besluttet å bevilge NFAB 55 100 kr til ettervern av hundene i 2007. I tillegg bestemte Arbeids- og inkluderingsdepartementet, i samarbeid med Helse- og omsorgsdepartementet, å gå inn for en felles kartlegging av nytte og behov for servicehunder for personer med nedsatt funksjonsevne. I november 2007 ble det sendt en bestilling til Arbeids- og velferdsdirektoratet og Sosial- og helsedirektoratet, der departementene ba dem om i fellesskap å gjennomføre en slik kartlegging og vurdering med utgangspunkt i de 26 servicehundene som allerede er utlevert. Nytteverdien skal sees i sammenheng med og i forhold til andre tjenestetilbud og hjelpemidler for den aktuelle brukergruppen. Administrative og økonomiske konsekvenser skal vurderes.

Arbeids- og velferdsdirektoratet og Sosial- og helsedirektoratet har til sammen fått tildelt 50 000 kroner fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet til gjennom­føringen av kartleggingen. Departementene har bedt om direktoratenes felles tilbakemelding og vurdering innen 1. mai 2008.