Brev fra Barne- og likestillingsdepartementet v/statsråden til familie- og kulturkomiteen, datert 28. november 2008

Stprp. nr. 1 (2008-2009) - Svar på spørsmål om timefordeling knyttet til mekling ved samlivsbrudd

Jeg viser til følgende spørsmål fra familie- og kulturkomiteen av 19. november i år:

"Kapittel 841 Samlivsbrudd og konfliktløsning

Er det gjort noen evalueringer eller kan det på annet grunnlag vises til erfaringer med endringen som ble innført når det gjelder timefordeling knyttet til obligatorisk og frivillig mekling?"

Svar

Fra 1. januar 2007 ble timetallet lagt om slik at det nå er én time obligatorisk mekling og tilbud om inntil sju timer mekling.

SSBs statistikk gir oversikt over hvor mange timer foreldre bruker på mekling. Tallene viser blant annet at i 2007 ble 62 prosent av alle meklinger avsluttet etter den obligatoriske timen. I meklinger før stevning til retten om foreldreansvar, bosted eller samvær ble 53 prosent avsluttet etter én time. Til sammenlikning ble i 2006 om lag 40 prosent av alle meklinger avsluttet etter én time. Barne- og likestillingsdepartementet har for øvrig ikke systematisert kunnskap om erfaringer med endringene som ble foretatt i 2007.

Departementet planlegger å sette i gang en evaluering av meklingsordningen i 2009. Her vil blant annet virkninger av omleggingen av timetallet i 2007 bli undersøkt.