3. Komiteens merknader

       Komiteen viser til at Utmarkskommisjonen i dag har ansvaret for at grensemerkinger blir riktig utført. Komiteen er enig i at dette virker upraktisk og at man derfor bør finne en annen løsning.

       All den tid staten er part i disse sakene mener komiteen at forvaltningen ikke bør ha avgjørelsesmyndighet unyttet til grensemerkingen. Komiteen sier seg derfor enig i at disse sakene bør avgjøres judisielt og at ansvaret bør legges til jordskifteretten. Jordskifterettene har lokalkunnskap, er uavhengige instanser og man vil få en mer reell behandling av eventuelle anker ved jordskifteoverrettene enn ved klage til et departement. Komiteen legger også vekt på at Utmarkskommisjonen selv har foreslått at det formelle ansvaret for grensemerkinger bør overføres til jordskifterettene.

       Komiteen har merket seg at Landbruksdepartementet i utgangspunktet gikk imot denne overføringen. Departementet har imidlertid endret syn idet det ville reise habilitetsproblemer dersom departementet skulle være klageorgan.

       Komiteen har også merket seg at høringsinstansene har hatt ulikt syn på om avgjørelser i tilknytning til grensemerkingen bør behandles som forvaltningssaker eller judisielt etter jordskiftelovens regler.

       Komiteen vil framheve at det er viktig at man får en endelig rettskraftig fastsetting av grensene i disse områdene, og at det i denne forbindelse er en fordel at oppgavene legges til et uavhengig organ. Kostnadene blir også mindre ved denne løsningen enn ved behandling i forvaltningen. Komiteen er for øvrig enig i at utgiftene fortsatt bør dekkes av det offentlige.

       Komiteen er ellers enig i at det gis adgang til å kunngjøre kommisjonens dommer i utdrag.

       Komiteen slutter seg også til at kommisjonens leder gis adgang til å avvise saker når han/hun finner det klart at saken ikke egner seg for kommisjonsbehandling.

       Komiteen har videre merket seg den presisering som foreslås i loven § 1, og slutter seg til forslaget til endring av denne bestemmelsen.

       Komiteen har for øvrig rettet en trykkfeil i lovutkastet § 8.