2. Komiteens merknader

       Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Senterpartiet og representanten Geir Thoresen, har merket seg at det foreslås at Stortinget skal vedta en lov som griper inn i pågående lønnsforhandlinger mellom polititjenestemenn og staten.

       Flertallet viser til Dok.nr.8:80 (1993-1994) om en fast permanent lønnsnemnd for politiet og til Dok.nr.8:79 (1993-1994) om å oppheve politiets streikeforbud. Begge disse er til behandling i Stortingets justiskomité.

       Flertallet viser til at det i Stortinget er lang tradisjon for ikke å blande seg inn i pågående lønnsforhandlinger.

       Flertallet vil på denne bakgrunn avvise forslaget.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet peker på at Stortinget ikke i enhver tenkelig situasjon kan fraskrive seg muligheten til å ta stilling i en pågående lønnskonflikt. Disse medlemmer vil imidlertid understreke at hovedregelen fortsatt må være at Stortinget ikke tar stilling i slike konflikter.

       Disse medlemmer vil understreke at når det gjelder den pågående konflikt mellom SPL og staten, har Regjeringen hovedansvaret for å takle denne på en ryddig måte.

       Disse medlemmer viser til Dok.nr.8:80 (1993-1994) om en fast permanent lønnsnemnd for politiet og til Dok.nr.8:79 (1993-1994) om å oppheve politiets streikeforbud. Begge disse er til behandling i Stortingets justiskomité.

       Disse medlemmer vil på denne bakgrunn be om at denne saken vedlegges protokollen.

       Komiteens medlem Geir Thoresen mener primært politiet må få streikerett på like linje med andre arbeidstakergrupper i samfunnet, og viser til at dette spørsmålet om kort tid vil komme opp for Stortinget. Dette medlem mener Stortinget må skjære raskt gjennom for å sikre en rettferdig avklaring på lønnskonflikten mellom samarbeidsorganisasjonen Norsk Politiforbund/Lensmannsetatens Landslag og staten ved Administrasjonsdepartementet. På denne bakgrunn vil dette medlem støtte forslaget fra stortingsrepresentantene Carl I Hagen og Jan Simonsen i Dok.nr.8:02 (1994-1995).