1. Proposisjonens hovedinnhold

       I proposisjonen fremmes forslag til lov om kontroll med etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste.

       Kontrollen skal foretas av et kontrollutvalg oppnevnt av Stortinget, og hovedformålet er å ivareta den enkeltes rettssikkerhet. Kontrollutvalgets oppgaver er å føre regelmessig tilsyn med den virksomhet som tjenestene utfører, undersøke alle klager og av eget tiltak ta opp alle saker og forhold som det ut fra formålet finner riktig å behandle.

       Utvalget skal kunne kreve innsyn i forvaltningens arkiver m.v. Enhver plikter å møte for utvalget, og klagere kan la seg bistå av advokat eller fullmektig. Alle som er eller har vært i forvaltningens tjeneste har forklaringsplikt for utvalget. Pliktmessig avgitt forklaring skal imidlertid ikke kunne fremlegges i retten i straffesak mot avgiveren uten dennes samtykke.

       Reglene om innsyn i forvaltningens arkiver og møte- og forklaringsplikt vil ikke gjelde for statsrådene og departementene med unntak for saker om sikkerhetsklarering.

       Utvalget skal kunne påkjære rettslige kjennelser og beslutninger. Utvalget avgjør i hvilken grad uttalelsene til klagere skal offentliggjøres. Det skal avgis årlig melding til Stortinget om utvalgets virksomhet og ellers gis innberetning ved behov.