5. Komiteens merknader

       Komiteen viser til at det i forbindelse med innkalling til heimevernsøvelser er kommet protester fra personell som hevder at Forsvaret i henhold til gjeldende rett plikter å legge øvelsene utenom arbeidstid. Det vises videre til at det er reist spørsmål om Forsvaret har hjemmel i lov for å beordre personellet til å gjøre tjeneste under større sivile arrangementer.

       Komiteen er enig med departementet i at det er behov for en oppdatering av heimevernsloven så lenge hjemmelsgrunnlaget i enkelte tilfeller er uklart.

       Komiteen slutter seg til den foreslåtte endring av lovens § 10 som nå vil legitimere den lenge praktiserte og nødvendige ordning med sammenhengende tjeneste som hovedregel under heimevernsøvelser.

       Komiteen slutter seg i prinsippet også til den foreslåtte endring av lovens § 13 slik at det blir en klar hjemmel til å beordre personellet til å gjøre tjeneste i forbindelse med sivile arrangementer som tjener Heimevernets interesser. Komiteen anbefaler imidlertid at paragrafens første ledd endres til:

       « Innenfor rammen av den pliktige tjenestetid kan heimevernssoldater pålegges tjeneste i forbindelse med sivile arrangementer som tjener Heimevernets eller Forsvarets interesser.



       Komiteen viser til at støtten til det årlige Landsskytterstevnet er et godt eksempel i denne forbindelse.

       Komiteen vil som departementet presisere at det ikke er ment at den nye bestemmelsen skal føre til en utvidet bruk av Heimevernet i forbindelse med sivile arrangementer, at det skal føres en restriktiv praksis og at slik støtte ikke må gå på bekostning av nødvendig trening av personellet for å opprettholde kompetanse.

       Komiteen har merket seg at det er den lokale heimevenssjef som i første hånd skal vurdere den enkelte forespørsel om assistanse, og at forslag fremsendes Forsvarets overkommando til avgjørelse. Komiteen antar at det med lokal heimevernssjef siktes til områdesjef, og forutsetter i så fall at anbefalingen sendes tjenestevei via Heimevernets distriktssjef til Forsvarets overkommando.

       Komiteen slutter seg videre til forslaget om mindre endringer av andre paragrafer som skyldes kvinnenes inntreden på alle felt i Forsvaret og går på å gjøre betegnelsene kjønnsnøytrale.